FAQ

[title_subtitle title=”Competition – Întrebări frecvente” title_color=”#ffffff” title_size=”50″ subtitle=”Întrebări frecvente privind secțiunea competițională a ediției IV a festivalului CEAU, CINEMA!” subtitle_color=”#ffffff” subtitle_size=”17″ with_separator=”yes” align=”center”]
[title_subtitle title=”Cum să aplici” title_color=”#339f91″ title_size=”24″ subtitle_color=”#000000″ subtitle_size=”17″ with_separator=”yes” align=”left”]

Care este data limită și care sunt taxele de înscriere?

Data limită pentru înscrierea filmelor în competiţie este 1 mai 2017.

Nu există taxă de înscriere pentru competiția din acest an.

 

În cazul în care filmul este selectat, următoarele materiale promoționale trebuie trimise până la data de 25 iunie 2017, în format electronic, la adresa festival@ceaucinema.ro.

  • Lista cu dialoguri în engleză şi/sau română, într-un format care să includă timecode-ul filmului (.srt, .stl, .sub, .ssa etc). Nu se acceptă fișierele .pdf sau .xls.
  • 5 cadre din film (rezolutie mare, format jpeg)
  • Afișul filmului (rezoluție mare, format  jpeg/pdf)
  • Biofilmografia regizorului
  • Fotografii ale regizorului și actorilor principali.

Vă recomandăm să vă înscrieți cât mai curând posibil!

Care sunt categoriile din cadrul festivalului și care sunt cerințele de eligibilitate?

Competiția din cadrul Festivalului Ceau, Cinema! este o competiție generală, fără categorii specifice.

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise în competiție trebuie să fie:

  • Filme de lung-metraj
  • Filme care provin din țările menționate precum: România, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria, Ucraina, Israel, Italia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Rusia, Armenia și Republica Moldova.
  • Filme lansate după 1 ianuarie 2016.

 

În cadrul acestei competiții, se va acorda Trofeul Ceau, Cinema!, constând în  1500 euro și care va fi înmânat regizorului filmului câștigător. Va fi decernat şi un Premiu al Publicului în valoare de 500 de euro şi Trofeul pentru film independent şi de debut, în valoare de 1000 euro.

Cum facem diferența dintre scurtmetraje și lungmetraje?

Filmele cu o durată mai mică de 60 minute (inclusiv genericul) sunt clasificate ca Filme de scurtmetraj. Filmele cu o durată de peste 60 de minute sunt clasificate ca Filme de lungmetraj. În cadrul acestui festival selectăm  doar filme de lungmetraj.

Cum stabilesc dacă un film este considerat european (provenind din una dintre țările menționate mai sus) sau internațional?

În majoritatea cazurilor, acest lucru este determinat de sursa primară de finanțare a filmului. Dacă 50% sau mai mult din bugetul filmului provine din surse dintr-o țară menționată mai sus, se consideră că acest film provine din țara respectivă. Dacă mai mult de 50% din bugetul filmului provine din surse internaționale, acest film este considerat un film internațional. Ceau, Cinema! își rezervă dreptul de a lua decizia finală și pe baza altor factori, precum locația principală de filmare, limba (limbile) folosită(e) în film și naționalitățile actorilor principali și ale membrilor din echipa filmului.

Care sunt formatele acceptate pentru înscriere?

Acceptăm filmele în fişier electronic HD sau în două formate de discuri: DVD sau Bluray.

Se acceptă formate vhs sau de alt tip pentru înscriere?

Nu. Filmele trebuie transmise sau într-un fişier electronic HD sau înscrise pe un DVD-R/DVD+R standard sau Bluray. În vederea unor analize ulterioare a  pachetului dv. inițial de înscriere, nu putem să acceptăm formate de tipul HD-DVD, VHS, Beta, Mini-DV, HD-CAM, 16mm, 35mm. sau alt format care nu a fost menționat în acest paragraf.

La ce adresă se trimit filmele pentru înscriere?

Filmele în format fizic (disc), împreună cu trailerele, se vor trimite prin poștă la următoarea adresă: Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/ A Timișoara, 300070, România.

Restul materialului necesar se va trimite în format electronic la festival@ceaucinema.ro

Ce vechime poate să aibă un film pentru a se putea califica în vederea înscrierii?

Filmele depuse pentru înscrierea în cadrul ediției din 2017 a Festivalului trebuie să fi fost finalizate în 2016. Dacă filmul dv. a fost finalizat înainte de 2016, nu mai este eligibil în vederea înscrierii. Dacă filmul a fost produs înainte de 2016, dar ultimul cadru a fost finalizat abia în 2016, filmul dv. este eligibil.

Trebuie obținute drepturi pentru muzică sau alte materiale potejate cu drepturi de autor care sunt incluse în film?

Din punct de vedere legal, trebuie să achitați drepturile de autor pentru toate materialele protejate incluse în film, pentru a putea să-l proiectați publicului larg. Cu toate acestea, Ceau, Cinema! Festival de buzunar nu își asumă să verifice obținerea drepturilor pentru aceste materiale în niciun moment pe parcursul procesului de înscriere; de asemenea, nu vom fi responsabili pentru includerea materialelor cu drepturi de autor neachitate în filmul dv. Entitatea care depune proiectul este unicul răspunzător pentru obținerea dreptului de proiecție de la proprietarul materialului respectiv, fie că este vorba despre bucăți muzicale, de film sau alte elemente care ar putea încălca drepturile de autor existente. Filmele acceptate în Festival trebuie să respecte clauza conform căreia materialele utilizate în film nu încalcă niciun drept de autor existent.

Puteți să îmi înapoiați DVD-ul la finalul Festivalului?

Da, dacă specificaţi acest lucru către echipa festivalului și doar pe baza plății în avans a taxelor poștale corespunzătoare, în contul asociației noastre.

 

Asociația Pelicula Culturală

Cont IBAN: RO84BACX0000000992005001, Unicredit Bank

Există o limită inferioară de vârstă pentru a putea înscrie un film?

Nu. Noi încurajăm regizorii de orice vârstă să-și înscrie filmele în Festival. Cu toate acestea, nu avem categorii separate sau programe speciale adresate tinerilor regizori sau studenților. Toate filmele vor concura în aceeași categorie. Dacă aveți sub 18 ani și filmul dv. a fost acceptat, pentru a vă putea proiecta filmul, vom solicita acordul în scris din partea unuia dintre părinți sau reprezentant legal.

Câte filme ale aceluiași regizor se pot să înscrie în Festival?

Oricâte. În acest caz, trebuie completate formulare separate pentru fiecare film în parte. Vă rugăm să nu includeți mai multe filme pe același disc. Dacă mai multe filme sunt înscrise pe un singur disc, vom lua în considerare doar primul film în ordine cronologică.

Pot să postez online trailerul, clipuri și/sau scene din film?

Da. Postarea minimală pe Internet a bucăților de film sau a scenelor din filmul dv. nu afectează eligibilitatea acestuia în vederea înscrierii în orice categorie. De asemenea, se acceptă ca actorii și echipa de filmare să folosească scene din film în scopul unei prezentări a filmului.

Există anumite cheltuieli legate de participarea mea la Festival pe care le acoperă organizatorii?

Organizatorii nu acoperă cheltuielile de transport, masă sau cazare ale participanților la Festival. Dar vă vor oferi întreaga lor susținere pentru a găsi cele mai bune soluții legate de bugetul dv. în scopul participării la Festival!

Când voi afla dacă filmul meu a fost sau nu selectat?

Vă vom contacta prin e-mail în data de 15 iunie 2017. Vă rugăm să vă asigurați că adresa de e-mail pe care ne-ați furnizat-o în formularul de înscriere va fi funcțională la acea dată. Nu vom fi responsabili pentru neprimirea de către dv. a informațiilor! Dacă nu primiți nicio comunicare de la noi până în data de 20 iunie, vă rugăm să ne contactați la festival@ceaucinema.ro pentru o informare oficială.

În ce perioadă se va desfășura ediția 2017 a festivalului Ceau, Cinema?

Festivalul se va desfășura în Timișoara, jud, Timiș, România, în perioada 20 – 22 iulie și în Gottlob,  jud. Timiș, România 23 iulie 2016.

[title_subtitle title=”Vă invităm să participați!” title_color=”#000000″ title_size=”24″ subtitle=”Echipa Ceau Cinema” subtitle_color=”#000000″ subtitle_size=”17″ with_separator=”no” align=”center”]
[title_subtitle title=”Aveți întrebări la care încă nu am răspuns?” title_color=”#ffffff” title_size=”24″ subtitle_color=”#000000″ subtitle_size=”17″ with_separator=”no” align=”center”]