Regulamentul Competiției


Ceau Cinema: Episodul 5!

Generalități

Festivalul de film Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

Ceau, Cinema își propune reîmprietenirea timișorenilor cu cinematograful european, cu filmul de autor, filmul independent, care lipsește în ultimii ani din peisajul local. De asemenea festivalul încurajează debutul artistic al noii generații de cineaști.  Prin proiecţiile în aer liber şi în spaţiile neconvenţionale promovăm filmele europene şi româneşti și demonstrăm că sunt la fel de atractive ca și producțiile hollywood-iene, dar o alternativă mai apropiată de nevoile publicului.

Secțiunea competițională a festivalului se dorește a fi scena confluențelor bănățene. Astfel, oferim un cadru de exprimare cinematografică minorităților tradiționale care au populat regiunea Banatului de-a lungul istoriei, până azi. Am creat secțiune competițională inter-etnică, care să reflecte Banatul multicultural printr-un cocktail de filme colorat și interesant.

Sunt acceptate în festival producții sau coproducții ale unor țări precum: Romania, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria, Ucraina, Israel, Italia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Rusia, Armenia şi Republica Moldova.

A patra ediție a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 19 – 22  iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate din mediul rural din România, aflată în județul Timiș, cu un cinematograf renovat). Fiecare film din competiție va fi difuzat cel puțin o dată, în locațiile festivalului.

Secțiuni

Secţiune competiţională se adresează tuturor regizorilor de lung-metraje din una din țările enumerate mai sus, ori care aduc în prim-plan etniile menționate anterior.

Secţiune necompetiţională propune publicului filme europene, atât titluri recente cu succes la public, cât și filme de autor, încercând să satisfacă gusturile cele mai variate.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a V-a ediţie a Ceau, Cinema! va cuprinde evenimente speciale, workshop-uri, întâlniri cu cineaști, expoziţii etc.

Juriu

Va fi un juriu format din trei membri, cu activitate recunoscută în domeniul cinematografiei la nivel național. Componența acestuia va fi anunțată pe pagina de internet a festivalului www.ceaucinema.ro și în presă.

Premii

Filmele din secţiunea competiţională sunt eligibile pentru a câştiga Marele Premiu Ceau, Cinema! pentru cel mai bun film aflat în Competiţie, în valoare de 1500 de euro, precum şi Premiul Publicului în valoare de 500 de euro.

La fel ca şi la ediţia anterioară, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 1000 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Premiile vor fi acordate regizorilor filmelor câştigătoare.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise în secţiunea competiţională trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  1. Lungmetraje lansate (data premierei) dupa 1 ianuarie 2017.
  2. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie fişier electronic HD, DVD HD sau Bluray.
  3. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză şi/ sau română.  În cazul în care filmul va fi selecționat, distribuitorul/producătorul filmului trebuie să furnizeze festivalului lista de dialoguri în engleză/ română într-un format comun care conține obligatoriu timecode-ul filmului (srt, .stl, .sub, .ssa etc). Nu se acceptă fișiere .pdf sau .xls
  4. Nu există durată limită (alta decât durata minimă de 60 de minute pentru lung-metraj) sau restricţii privind genul filmului. Sunt acceptate filme de ficțiune, non-ficțiune (documentar) cât și animații.
  5. Festivalul NU plătește drepturi de proiecție pentru filmele înscrise în competiția festivalului.

Procedura de inscriere

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere online şi să-l trimită împreună cu un screener sau DVD/ Bluray cuprinzând filmul, trailerul şi un sinopsis la sediul festivalului până cel târziu în data de 1 mai 2018.

Filmele înscrise după această dată nu vor fi luate în considerare!

Reguli în vederea preselecţiei:

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat îşi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa selecţia festivalului până la data de 15 iunie 2018.

Costurile de transport pentru filmul (tur-retur) vor fi suportate de către distribuitorul/producătorului filmului.

Programul oficial (ordinea, orele de proiectie ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis marelui public. Un număr important de ziarişti acreditaţi din presa scrisă şi audio-video, precum şi distribuitori vor fi prezenţi la eveniment.

Regizorii ale căror filme vor fi selectate pentru Competiţie sunt invitaţi să participe pe toată durata Festivalului. Ceau, Cinema! nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi masă.

Participarea la Festival implică respectarea necondiţionată a tuturor articolelor regulamentului.

Reguli pentru filmele selecţionate

Suportul de proiecție, lista de dialoguri în limba engleză și 5 postere ale filmului vor fi expediate la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/ A Timișoara, 300070, România.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă în format electronic, la festival@ceaucinema.ro până la 25 iunie 2018.

Kitul de presă și publicitate trebuie să conțină: caietul de presă, stills-uri din film, foto şi biofilmografia regizorului, fotografii ale actorilor din rolurile principale, lista de dialoguri (în engleză / română), trailerul filmului.

Filmele pe suport disc ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar dacă deţinatorul drepturilor filmului înscris plăteşte în avans taxele poştale pentru expediţie.