Cinci documentare portret realizate de femei regizor sunt incluse în tradiţionala secţiune DOC-minică, susţinută în acest an de ISHO.

Popeasca (România, 2017, doc., 60 min.)
Regie: Stanca Radu
Un emoţionant documentar cu Stela Popescu, realizat de nepoata ei, regizoarea Stanca Radu, înainte de moartea neaşteptată a îndrăgitei vedete. Cea mai populară actriţă din România îşi dezvăluie în film viaţa, iubirile şi provocările întâlnite de-a lungul carierei.

Distanța dintre mine și mine (România, 2018, doc., 94 min.)
Regie: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile scriitoarei Ninei Cassian în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

Cealaltă parte a lucrurilor / The Other Side of Everything (Serbia, 2017, doc., 100 min.)
Regie: Mila Turajlić
Câştigător al prestigiosului Festival Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) şi laureat cu multe alte premii, „Cealaltă parte a lucrurilor” este al doilea titlu al regizoarei sârbe Mila Turajlić. Filmul este portretul delicat al unei femei – însăşi mama regizoarei -, al cărei trecut reprezintă chiar trecutul țării sale și al Europei în ansamblu.

Valsul Waldheim / The Waldheim Waltz (Austria, 2018, doc., 93 min.)
Regie: Ruth Beckerman
Premiat anul trecut la Festivalul de la Berlin, unde a fost inclus în secţiunea Forum, „Valsul Waldheim”, al apreciatei regizoare austrice Ruth Beckerman, analizează, prin materiale de arhivă, modul în care a fost deconspirat de către Congresul Mondial Evreiesc trecutul controversat din timpul războiului al fostului secreter general al ONU Kurt Waldheim, preşedinte al Austriei între 1986 şi 1992.

Timebox (România, 2018, doc., 73 min.)
Regie: Nora Agapi
Prezent la numeroase festivaluri, printre care Jihlava, Astra sau One World, documentarul „Timebox” (2018) poate fi văzut în premieră la Timişoara la Ceau, Cinema!, într-o proiecţie specială în prezenţa regizoarei Nora Agapi. Filmul îl are ca protagonist pe Ioan Matei Agapi, tatăl cineastei – un carismatic fotograf şi realizator de documentare din Iaşi, în vârstă de 80 de ani şi posesor al unei colecţii impresionante de filme pe 16 mm care documentează aproape cinci decenii de istorie a României.