Regulament

Generalități

Început în 2014, festivalul de film Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Este primul festival competiţional din Timişoara dedicat filmului european.

Ceau, Cinema! oferă publicului şansa să vadă câteva dintre cele mai noi şi mai originale filme de autor europene, inclusiv româneşti, dar şi să (re)descopere cinematografia veche.

De asemenea, prin invitaţii săi din lumea filmului din ţară şi din străinătate, festivalul contribuie la dezvoltarea dialogului despre cinema şi la apropierea publicului de cineaşti.

Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului: Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Sunt eligibile filmele al căror producător unic sau majoritar este dintr-una din ţările menţionate.

Fiecare film din competiţie va avea o singură proiecţie. Filmul câştigător al Marelui Premiu sau filmul câştigător al Premiului Publicului poate avea, totuşi, o proiecţie în reluare în ultima zi a festivalului.

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie 2019, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate din mediul rural din România cu un cinematograf renovat.

Secțiuni

Secţiunea competiţională se adresează tuturor regizorilor de lungmetraje de ficţiune, documentar sau animaţie din 2018 şi 2019 din una dintre ţările eligibile.

 

Secţiunile necompetiţionale (focusul pe tema fiecărei ediţii, focusul pe cinematografia unei ţări, secţiunea de documentare, secţiunea de filme pentru copii etc.) propun publicului atât filme recente, cât şi filme clasice, încercând să satisfacă gusturi cinefile cât mai variate.

 

Programul Ceau, Cinema! cuprinde, totodată, evenimente speciale, ateliere, masterclass-uri, discuţii cu cineaşti, expoziţii.

Juriu

Juriul competiţiei este format din trei personalităţi din lumea cinematografiei, cu o activitate cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.

 

Componenţa juriului este anunţată prin comunicate de presă şi pe site-ul şi pe paginile de pe reţelele de socializare ale festivalului.

Premii

Filmele din secţiunea competiţională sunt eligibile pentru a câştiga Marele Premiu „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, decis de juriu. Premiul este în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Vitas România.

 

În cazul în care juriul decide să acorde ex aequo Trofeul ”Răzvan Georgescu”, suma se împarte la cei doi câştigători.

 

De asemenea, filmele din competiţie sunt eligibile şi pentru Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro.

 

Premiile vor fi acordate regizorilor filmelor câştigătoare.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise în secţiunea competiţională trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 

  1. Lungmetraje cu data premierei mondiale după 1 ianuarie 2018.

 

  1. Suportul de proiecţie trebuie să fie fişier electronic Full HD sau BluRay.

 

  1. Filmele trebuie să aibă subtitrare în limba engleză. În cazul filmelor selecţionate, distribuitorul/producătorul trebuie să furnizeze festivalului lista de dialoguri în engleză într-un format comun care conţine obligatoriu timecode-ul filmului (srt, .stl, .sub, .ssa etc; nu se acceptă fişiere .pdf sau .xls).

 

  1. Durata minimă a filmului trebuie să fie de 60 de minute. Nu există durată limită maximă. Sunt acceptate filme de ficţiune, documentare şi animaţii.

 

5. Festivalul NU plăteşte drepturi de proiecţie pentru filmele înscrise în competiţie.

Procedura de inscriere

Producătorul sau distribuitorul trebuie să completeze formularul de înscriere online până cel târziu în data de 25 aprilie 2019.

 

Filmele înscrise după această dată nu vor fi luate în considerare!

 

Reguli în vederea preselecţiei:

 

Distribuitorul/producătorul filmului selecţionat îşi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa selecţia festivalului până cel târziu în data de 15 iunie 2019.

 

Costurile de transport pentru film vor fi suportate de către distribuitorul/producătorului filmului.

 

Programul oficial al festivalului (ordinea, zilele şi orele de proiecţie ale filmelor selectate) este stabilit de către organizatori.

 

Regizorii ale căror filme vor fi selectate pentru competiţie pot participa la festival. Ceau, Cinema! nu acoperă însă cheltuielile legate de transport, cazare şi masă.

 

Participarea la festival implică respectarea necondiţionată a tuturor articolelor regulamentului.

Reguli pentru filmele selecţionate

Suportul de proiecţie (acolo unde este cazul) şi cinci postere ale filmului vor fi expediate la adresa Asociaţia Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/ A Timişoara, 300070, România.

 

Dosarul de presă pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă în format electronic pe adresa festival@ceaucinema.ro.

 

Dosarul de presă trebuie să conţină: caietul de presă, cadre din film, fotografia şi o scurtă biofilmografie a regizorului, lista de dialoguri (în engleză şi, dacă e cazul, în română), precum şi trailerul.