Tinerii pasionaţi de critica şi analiza de film sunt invitaţi să se înscrie la Atelierul Ceau, Cineva!, pe care îl va susţine criticul Victor Morozov în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 17-21 iulie.
La ce e bună critica de film? Ce înseamnă să privești cu adevărat o imagine? Care sunt strategiile prin care un film reușește să ne emoționeze? Ce e cinefilia? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vor fi căutate răspunsuri în cadrul atelierului.
De la uneltele de bază ale analizei cinematografice la texte canonice din istoria criticii de film sau discuții cu cineaşti invitaţi, atelierul își propune să îi familiarizeze pe participanți cu mizele complexe ale scriiturii despre filme și imagini în mișcare, oferindu-le o panoramă de posibilități pentru viitor.
Programul se va finaliza cu publicarea textelor scrise în timpul celor cinci zile de atelier pe un site de profil.
De asemenea, participanţii vor avea acces liber la proiecţiile din programul Ceau, Cinema!
Atelierul este adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani. Sunt vizaţi în special pasionaţii de cinema care locuiesc în Timişoara. Se pot înscrie însă şi persoane de peste 18 ani care nu sunt din Timişoara, dar care îşi vor putea asigura transportul şi cazarea în oraş pe perioada festivalului.
Participarea la atelier este gratuită.
Persoanele care doresc să se înscrie sunt rugate să completeze formularul: Atelierul Ceau, Cineva!
Termenul limită pentru înscrieri este 7 iunie. Persoanele selectate vor fi anunţate până la data de 22 iunie.
Prezenţa la toate sesiunile de lucru din cadrul atelierului este o condiţie obligatorie pentru participare. Întâlnirile vor avea loc în prima parte a zilei şi vor dura 3-4 ore fiecare, cu excepţia primei zile, pe 17 iulie, când participanţii vor vedea filmul de la gala de deschidere a festivalului, în cursul serii.
Victor Morozov a studiat artele spectacolului la Université Grenoble-Alpes (studii de licență) și teorie de film la Université Paris 8 (studii de master). În prezent desfășoară un program de studii doctorale la Universitatea Trinity College Dublin, cu o cercetare a imaginilor televizuale ale Revoluției române. Este criticul de film al publicațiilor Dilema veche și Scena9, precum și unul dintre redactorii publicaţiei de specialitate Films in Frame. A mai colaborat cu site-uri și publicații precum Cahiers du cinéma, Revue Débordements, Blog de Mediapart, Lettre Internationale, Revista Transilvania, Observator cultural, Poesis International, Revista Vatra, FILM, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Ziarul Metropolis. A participat la ateliere de critică de film organizate de festivalurile internaționale de film de la Viena, Porto, Sarajevo, Rotterdam.
Mai multe detalii despre atelierul Ceau, Cineva! se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.
Parteneri ai atelierului: Asociaţia Marele Ecran, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Partener media: Gen, revistă.