Prilejul perfect pentru ca a treia ediţie a Ceau, Cinema! să îi aducă un binemeritat omagiu. Prin urmare, oferim publicului șansa de a (re)vedea celebra şi ultra-premiata sa trilogie din anii `90: Trei culori: Albastru, Trei culori: Alb şi Trei culori: Roşu.
O proiecţie-eveniment a unor filme-cult de neratat, însoțită de o amplă expoziție cu fotografii despre viața și creația regizorului, posibilă cu sprijinul generos al Institutului Polonez din România.
Absolvent al cunoscutei Școli de Film de la Lódz, Krzysztof Kieslowski s-a făcut remarcat la sfârșitul anilor `60 – începutul anilor `70 printr-o serie de documentare de scurtmetraj care anunțau un cineast dornic să înțeleagă oamenii și societatea din jurul său.
A trecut apoi la lungmetrajul de ficțiune, continuând să realizeze însă și documentare sau filme de televiziune. În anii `70-`80 a fost unul dintre principalii reprezentanți ai așa-numitului „cinematograf al neliniștii morale”, în special prin filme devenite clasice precum Amatorul, Hazardul, Fără sfârșit și, bineînțeles, seria TV Dekalog.
După căderea comunismului a lucrat în Franța, unde, înainte de trilogia Trei culori, a mai realizat Dubla viață a Veronicăi, unul din filmele care s-au regăsit în palmaresul Cannes-ului din 1991.
„Trei culori: Albastru” (1993), 98 min.
Cu: Juliette Binoche, Charlotte Véry, Emmanuelle Riva
O femeie încearcă să mai găsească un sens vieţii după moartea soţului şi a fetiței lor
Festivaluri: Leul de Aur – Veneţia 1993; Premiul César 1994 – Juliette Binoche
„Trei culori: Alb” (1994), 91 min.
Cu: Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy
Un imigrant polonez în Franţa încearcă să îşi regleze socotelile cu fosta soţie franceză
Festivaluri: Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Berlinale 1994
„Trei culori: Roşu”(1994), 99 min.
Cu: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant
Un fotomodel descoperă că vecinul său, un judecător pensionat, are o înclinaţie spre a invada intimitatea oamenilor;
Festivaluri: Competiţie – Cannes 1994; 3 nominalizări la Premiile Oscar 1995