Selectează o Pagină
Ceau, Cinema! 2021 – Competiție
Trei filme de ficţiune şi trei documentare, realizate de tineri cineaşti din România, fac parte din competiţie. Filmul câştigător al Trofeului „Răzvan Georgescu”, acordat de Vitas România şi în valoare de 1.000 de euro, va fi decis de un juriu format din trei reprezentanţi ai sectorului cultural independent din Timişoara: Christine Cizmaş, co-fondator şi actor la Auăleu, Răzvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joacă ș-altele), şi Raluca Selejan, co-fondator al Librăriei La Două Bufniţe. Juriul poate acorda de asemenea şi o menţiune specială.

Mia îşi ratează răzbunarea (2020, 82 min., România)

Regie: Bogdan Theodor Olteanu
Scenariu: Bogdan Theodor Olteanu
Distribuţie: Ioana Bugarin, Maria Popistaşu, Ana-Maria Guran, Carol Ionescu, Adrian Nicolae, Alexandru Ion

După o despărțire violentă, Mia, o tânără actriță, e hotărâtă să se răzbune pe fostul iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia şi grupul său de prietene redefinesc noțiunea de feminitate.

Festivaluri: Varşovia, Premiers Plans d’Angers, Les Films de Cannes à Bucarest, Slamdance

Film prezentat în cadrul galei de deschidere, susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Proiecţie: Joi, 15 iulie, ora 22:00, Grădina de Vară „Capitol”

Invitaţi: regizorul Bogdan Theodor Olteanu, actriţa Ioana Bugarin

Otto Barbarul (2020, 112 min., România)
Regie: Ruxandra Ghiţescu
Scenariu: Ruxandra Ghiţescu

Distribuţie: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu, Ana Radu

Otto, un adolescent punk în vârstă de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei. El devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunic, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția.

Festivaluri: Sarajevo, Les Films de Cannes à Bucarest

Proiecţie: Sâmbătă, 17 iulie, ora 22:00, Grădina de Vară „Capitol”,

Invitate: regizoarea Ruxandra Ghiţescu, actriţa Ioana Bugarin, producătoarea Anda Ionescu

Spirala (2020, 98 min., Ungaria-România)
Regie: Cecília Felméri
Scenariu: Cecília Felméri
Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbély, Diána Magdolna Kiss

Viaţa unui bărbat care trăieşte fericit alături de soţie la marginea unui lac ia o turnură dramatică într-un moment de neglijenţă. Filmul este o dramă psihologică despre încercarea de desprindere de trecut şi despre cum ciclurile vieţii şi ale naturii sunt legate între ele.

Festivaluri: Varşovia, Cairo, Salonic

Proiecţie: Vineri, 16 iulie, ora 22:00, Faber (exterior)

Casa cu păpuşi (2020, 80 min., doc., România)
Regie: Tudor Platon

O incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.

Festivaluri: Sarajevo, TIFF, Astra

Proiecţie: Joi, 15 iulie, ora 19:00, Faber (interior)

Copii pierduţi pe plajă (2020, 70 min., doc., România)
Regie: Alina Manolache

Filmul ne invită într-un labirint emoțional care, privit de sus, lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații. Regizoarea pornește în căutarea copiilor pierduți pe plajă în anii ’90 – astăzi deja adulți la 30 de ani – și ajunge să aibă, sub acest pretext, întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din țară. Care este pulsul primei generații născute și crescute în „anii liberi” de după Revoluție? Care sunt fricile lor? Care sunt gândurile lor pentru viitor? Documentarul propune ca răspuns un portret colectiv în nuanțe diverse, o privire empatică în viața unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capătă de fiecare dată altă semnificație.

Festivaluri: Taormina, IDFA, Astra, Les Films de Cannes à Bucarest

Proiecţie: Vineri, 16 iulie, ora 19:00, Faber (interior)

Invitaţi: regizoarea Alina Manolache, monteurul Gabi Basalici

Noi împotriva noastră (2020, 74 min., doc., România)
Regie: Andra Tarara

Două ecrane. Tatăl și fiica se filmează unul pe celălalt. El are schizofrenie, ea a crescut fără el. Un documentar de lungmetraj constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată-fiică marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală, transmiterea transgenerațională, stigma bolilor mintale. Alternativ, apar secvențe cotidiene, fie din prezentul filmat de cele două personaje, fie din arhivele VHS ale tatălui.

Festivaluri: Ji.hlava, Les Films de Cannes à Bucarest

Proiecţie: Sâmbătă, 17 iulie, ora 19:00, Faber (interior)

Invitate: regizoarea Andra Tarara, producătoarea Anda Ionescu