Chuck Norris vs. Comunism deschide Ceau, Cinema! la Timișoara

iul. 2, 2015 | Ceau Cinema, Episode 2

Photography by Kev Williams

Chuck Norris vs Communism

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

La mijlocul anilor ’80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate mereu de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul Chuck Norris vs Comunism spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

Ilinca+Calugareanu

Ilinca Calugareanu

«Aveam 6 ani când părinţii mei au găsit o cale de a împrumuta un aparat video. Îmi amintesc şi acum toate filmele vizionate pe casete video şi mai ales senzaţia pe care o aveam văzându-le în sufrageria noastră. Era ca şi cum păşeam în altă dimensiune – o lume secretă, magică, liberă. Milioane de alţi români au privit filme clandestin, la fel ca noi. Cu toţii am crescut cu impresia că Chuck Norris e mai real decât realitatea care ni se servea în ştirile dictate de propaganda comunistă», povesteşte regizoarea Ilinca Călugăreanu. 

Proiecţia filmului Chuck Norris vs Communism va avea loc în deschiderea Ceau, Cinema!, la Grădina de Vară « Capitol », în 22 iulie. La eveniment va participa incognito și un invitat-surpriză, din culisele filmului.

Abonamentele pentru întreaga perioadă a festivalului sunt disponibile (în număr limitat, 100 buc.) începând cu 7 iulie la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall) şi la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8), la prețul de 40 de lei. Biletul pentru o proiecţie la Grădina de Vară costă 10 lei, iar accesul la toate evenimentele din cadrul unei zile de festival costă 15 lei. În caz de vreme nefavorabilă, proiecţiile de la Grădina de Vară vor avea loc în sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timișoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timișoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timișoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ș-altele), Super Smooth Studio și Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timișoara, TVR Timișoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm și Liternet.