JURIU
Ilinca Manolache s-a născut în București, într-o familie de actori. A studiat actoria la UNATC și de atunci joacă pe principalele scene din București. Chiar dacă e angajată într-un teatru de stat, nu a încetat niciodată să colaboreze cu artiști emergenți sau independenți care se angajează într-o artă mai radicală. În cinematografie a colaborat mai ales cu Radu Jude, iar rolul ei principal din „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (2023, Premiul Special al Juriului – Locarno) a fost foarte apreciat de critica de specialitate internațională.
Ilinca Manolache a creat avatarul Bobitza, folosind un filtru de snapchat al unui bărbat toxic, îndrăzneț, cu unibrow, ca un exercițiu performativ de abilitare prin care reciclează limbajul pe care bărbații îl folosesc pentru a controla, domina și obiectiva femeile. O face pentru a se elibera de această dinamică socială, dar și pentru a o critica.
Olga Török este actriță de teatru și film. După încheierea studiilor de actorie, s-a alăturat prestigioasei echipe de la Teatrul German din Timișoara. Aici a colaborat cu câțiva dintre cei mai distinși regizori și coregrafi din România, printre care se numără Alexandru Dabija, Radu Afrim, Eugen Jebeleanu, Florin Fieroiu și Răzvan Mazilu. Cu trei nominalizări la Premiile UNITER, Olga Török a câștigat de două ori Premiul Publicului.
În lumea cinematografiei a debutat în scurtmetraje românești precum „Contrabanda”, regizat de Adrian Serecuț, şi „When I Occupy the Present”, regizat de Mădalina Zaharia, și este protagonista lungmetrajului „Clara” (2023), în regia lui Sabin Dorohoi. A fost aleasă la prima ediție „10 pentru film” în cadrul TIFF România, program de promovare a actorilor în lumea filmului.
Adrian Sitaru este un regizor și scenarist român consacrat, renumit pentru cele cinci filme de lungmetraj de succes și mai multe scurtmetraje. „Fixeur” (2016, Toronto IFF, Tokyo IFF) a fost propunerea României pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar. „Ilegitim” (2016) a câștigat Premiul C.I.C.A.E în Berlinale Forum, „Domestic” (2012) a fost selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Mar del Plata, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) este câștigătorul a două premii Leopardul de Argint la Locarno, în timp ce primul său lungmetraj, „Pescuit sportiv” (2008), a fost selectat la Venice Days, Toronto IFF şi BFI Londra.
Printre scurtmetrajele din filmografia lui Adrian Sitaru se numără „Valuri” (2007, Sundance, câștigătorul Leopardului de Aur la Locarno), „Colivia” (2009; 27 de premii, certificatul de excelență de la BAFTA/LA), „Arta” (2014, Festivalul de Film de la Veneția – Orizzonti). Adrian Sitaru se află acum în postproducție cu „Blindsight”, al șaselea său lungmetraj, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și Creative Europe – MEDIA Slate Funding. Experiența lui include şi regia unei părți din seria „In Treatment” (adaptarea din România) – sezonul 1.