Warm-Up – Retrospectivă István Szabó

Warm-Up Ceau, Cinema!

Retrospectivă István Szabó

Bucureşti, Cinemateca Eforie, 23 – 25 iunie 2023

Timişoara, Cinema Victoria, 30 iunie – 2 iulie 2023

Înaintea ediţiei aniversare, Festivalul Ceau, Cinema! propune ca warm-up o retrospectivă cu trei filme clasice, în versiuni restaurate 4K, ale marelui regizor maghiar István Szabó. 

Este vorba de trilogia informală din anii `80 cu drame istorice şi politice care îl au în rolul principal pe celebrul actor austriac Klaus Maria Brandauer: „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988). 

Brandauer joacă o serie de roluri bazate pe figuri istorice care, așa cum sunt reprezentate în cele trei filme, și-au compromis moralitatea pentru a urca pe scara succesului în contextul unei puteri politice autoritare.

Născut în 1938, István Szabó este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti maghiari, cu o carieră de peste şase decenii atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Filmele sale se bazează pe tradiția cinematografiei de autor europene şi redau multe aspecte ale conflictelor politice și psihologice din istoria recentă a Europei Centrale, fiind uneori inspirate din biografia sa.

Retrospectiva este organizată de Asociaţia Pelicula Culturală şi Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București, în parteneriat cu Arhiva de Filme din Ungaria, Cinemateca Eforie din Bucureşti şi Cinema Victoria din Timişoara.

MEPHISTO

Regia: István Szabó

Cu: Klaus Maria Brandauer, Ildikó Bánsági, Krystyna Janda

Dramă politică – Ungaria / Germania de Vest / Austria – 1981 – 2h20min

Vorbit în maghiară, germană, engleză, latină şi franceză, subtitrat în română

SINOPSIS:
Germania, anii ’30. Actorul Hendrik Höfgen îşi împlineşte în sfârşit visul cel mai de preţ: să-l joace pe Mefisto în „Faust”. Succesul imens îi domină gândurile şi timpul, aşa că nu îşi dă seama că se dedică tot mai mult cauzei naziste. Curând prietenii săi evrei încep să dispară.

Festivaluri şi premii: Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 1981, Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 1982

Trailer: Mephisto – Előzetes – YouTube

Bilet pentru proiecţia de la Cinemateca Eforie din Bucureşti, aici.

Bilet pentru proiecţia de la Cinema Victoria din Timişoara, aici.

COLONELUL REDL

Regia: István Szabó

Cu: Klaus Maria Brandauer, Hans Christian Blech, Armin Mueller-Stahl

Dramă politică – Ungaria / Germania de Vest / Austria / Iugoslavia – 1985 – 2h24min

Vorbit în maghiară, germană, engleză şi franceză, subtitrat în română

SINOPSIS:
În ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, ambiţiosul ofiţer Alfred Redl se chinuie să acceadă la cele mai înalte ranguri ale armatei. În timpul ascensiunii, principala sa grijă este să nu se afle că e homosexual, dar puterea tot mai mare va atrage curând atenţia asupra lui.

Festivaluri şi premii: Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes 1985, Nominalizare la Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 1986, Cel mai bun film la Premiile BAFTA 1986

Trailer: Redl ezredes – Előzetes – YouTube

Bilet pentru proiecţia de la Cinemateca Eforie din Bucureşti, aici.

Bilet pentru proiecţia de la Cinema Victoria din Timişoara, aici.

HANUSSEN

Regia: István Szabó

Cu: Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Ildikó Bánsági

Dramă politică – Ungaria / Germania de Vest / Austria – 1988 – 1h53min

Vorbit în maghiară şi germană, subtitrat în română

SINOPSIS:
Austriacul Klaus Schneider, rănit în Primul Război Mondial, își revine în grija doctorului Emil Bettleheim. Bettleheim descoperă că Schneider are puteri de empatie și clarviziune, care ar putea ajuta pacienții sinucigași. După război, Schneider își schimbă numele în Eric Jan Hanussen și pleacă la Berlin, ca hipnotizator și clarvăzător în spectacole. El spune mereu adevărul, ceea ce îl aduce în atenția naziștilor.

Festivaluri şi premii: În Competiţia Festivalului de la Cannes 1988, Nominalizare la Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 1989

Trailer: Hanussen – Előzetes – YouTube

Bilet pentru proiecţia de la Cinemateca Eforie din Bucureşti, aici.

Bilet pentru proiecţia de la Cinema Victoria din Timişoara, aici.