Focus Želimir Žilnik

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11520″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Regizorul-cult Želimir Žilnik, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sârbi, este invitatul special al ediției din acest an, unde este omagiat printr-o retrospectivă organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019. Născut în 1942, Želimir Žilnik trăieşte şi lucrează la Novi Sad. A realizat de-a lungul carierei sale extrem de prolifice peste 50 de filme de lungmetraj şi de scurtmetraj, care au fost proiectate la câteva dintre cele mai mari festivaluri din lume, precum cele de la Berlin, Toronto, Rotterdam, Moscova sau Oberhausen. Este considerat unul dintre iniţiatorii genului „docudramă”. De la sfârşitul anilor `60, filmele sale angajate social i-au adus laude în fosta Iugoslavie, dar în anii `70 şi `90 au atras şi cenzura, din cauza criticilor dure la adresa sistemului politic. Puterea de a observa şi de a extrage poveşti fascinante din vieţile oamenilor simpli este trăsătura comună a filmografiei sale.

Želimir Žilnik este prezent la Ceau, Cinema! alături de producătoarea Sarita Matijevic (Playground Produkcija). Participarea lor la festival face parte din colaborarea cu Bienala Art Encounters 2019.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11521″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Opere timpurii/Early Works (Iugoslavia, 1969, 72 min.)
Distribuție: Milja Vujanovic, Bogdan Tirnanic, Cedomir Radovic, Marko Nikolic

Film emblematic al aşa-numitului Val Negru Iugoslav din anii `60-`70, „Opere timpurii”, câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 1969, oferă o perspectivă critică asupra ideologiei marxiste şi a locului său în „societatea revoluţionară” şi reflectă întrebările şi îndoielile din lumea socialistă după înnăbuşirea Primăverii de la Praga şi după diferitele mişcări studenţeşti internaţionale. Filmul are în centru patru tineri – trei băieţi şi o fată – care încearcă să trezească, fără succes, conştiinţa în rândul muncitorilor şi ţăranilor.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11522″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Kenedi se întoarce acasă/ Kenedi Goes Back Home (Serbia, 2004, doc., 78 min.)

În documentarul „Kenedi se întoarce acasă”, Želimir Žilnik redă povestea câtorva persoane care au părăsit fosta Iugoslavie în anii `90 din cauza războiului şi care au petrecut mai mult de zece ani în Europa de Vest ca refugiaţi sau azilanţi, iar acum încearcă să se reintegreze în Serbia.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11523″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Serbistan_Jurnal de bord/ Logbook_Serbistan (Serbia, 2015, doc., 94 min.)

Realizat la apogeul recentei crize a refugiaţilor din Europa, documentarul „Serbistan_Jurnal de bord” urmărește viața imigranților ilegali și a azilanților găzduiți în centre speciale din Serbia în urma unor evadări dramatice din țările de origine, state copleșite de război și sărăcie.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]