Proiecții speciale 2019

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Filme de Grădină” font_container=”tag:h3|font_size:22|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11627″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Domnișoara Paradis („Licht”/„Mademoiselle Paradis”)
Austria/Germania, 2017, 97 min.
Regie: Barbara Albert
Distribuție: Maria Drăguș, Susanne Wuest, Devid Striesow

Viena, 1777. Maria Theresia Paradis, o genială pianistă oarbă în vârstă de 18 ani, şi-a pierdut vederea în copilărie. După nenumărate încercări de tratament, părinţii o duc la „doctorul minune”, Franz Anton Mesmer, unde se alătură unui pestriţ grup de pacienţi. Pentru prima oară în viaţa ei, Maria se bucură de libertate în somptuoasa reşedinţă în stil Rococo, dar în curând observă că, pe măsură ce tratamentul dă rezultate, îşi pierde virtuozitatea muzicală.

Proiecție posibilă cu sprijinul Consulatului Germaniei la Timișoara.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11628″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Superhombre
România, 2019, doc., 70 min.
Regie: Lucian Mircu, Mircea Gherase

Un alpinist trebuie să aibă în permanență trei puncte de sprijin. Horia este dentist, tată a doi copii și alpinist în Himalaya. Cum își găsește echilibrul? Probabil e… „Superhombre”! În 2009, gestul lui Horia Colibășanu de a nu-și abandona camaradul bolnav, la 7.300 de metri pe Annapurna, a impresionat Spania şi comunitatea alpiniştilor. În 2017, alpinistul timișorean încearcă pentru prima dată o ascensiune solo pe Everest. Lungul drum până la 8.000 de metri începe însă cu marșul zilnic în probabil cel mai plat oraș din România. „Superhombre” este un documentar de debut produs și filmat în bună parte și la Timișoara.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11629″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Ancheta („Au poste!”)
Franţa, 2018, 73 min.
Regie: Quentin Dupieux
Distribuție: Benoît Poelvoorde, Grégoire Ludig, Marc Fraize

O secţie de poliţie. O discuţie între patru ochi, în timpul unui arest, între detectiv şi suspectul său. Va fi acest caz rezolvat vreodată?

Proiecție posibilă cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11630″ img_size=”medium”][vc_column_text]Arest
România, 2019, 126 min.
Regie: Andrei Cohn
Distribuție: Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu

În august 1983, arhitectul Dinu Neagu, împreună cu soția și cei doi copii, un băiețel și o fetiță, este pe o plajă de nudiști din apropierea unei zone industriale. Dintr-o mașină coboară doi securiști, care îl iau la București pentru o declarație despre care nu-i oferă prea multe detalii. Filmul continuă în arestul miliției, unde arhitectul Neagu este închis în aceeași cameră cu Vali, deținut de drept comun, folosit ca torționar de către Securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile devin tot mai absurde de la o zi la alta.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11631″ img_size=”medium”][vc_column_text]Apusul („Sunset”/„Napszállta”)
Ungaria, 2018, 142 min.
Regie: László Nemes
Distribuție: Juli Jakab, Vlad Ivanov, Susanne Wuest, Evelin Dobos

1913, Budapesta, în inima Europei. Tânăra Irisz Leiter sosește în capitala Ungariei cu mari speranțe de a lucra ca modistă la legendarul magazin de pălării care a aparținut răposaților săi părinți. Totuși, este respinsă de noul proprietar, Oszkár Brill. În timp ce pregătirile sunt în toi la magazinul de pălării Leiter, pentru a găzdui invitați de cea mai mare importanță, un bărbat vine brusc la Irisz, câutând o anume pălărie. Refuzând să părăsească orașul, tânăra urmărește pașii misteriosului personaj, singura ei conexiune cu un trecut pierdut. Iris se lasă purtată pe străzile întunecate ale Budapestei, în tumultul unei civilizații care se află în plin declin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11632″ img_size=”medium”][vc_column_text]Bacalaureat
România, 2016, 128 min.
Regie: Cristian Mungiu
Distribuție: Adrian Titieni, Maria Drăguș, Mălina Manovici, Vlad Ivanov

„Bacalaureat”, pentru care Cristian Mungiu a câștigat ex-aequo premiul de regie la Cannes, are ca protagonist un doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11633″ img_size=”medium”][vc_column_text]Lemonade
România, 2018, 88 min.
Regie: Ioana Uricaru
Distribuție: Mălina Manovici, Steve Bacic, Milan Hurduc, Dylan Scott Smith

„Lemonade” spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care se stabilește în Statele Unite împreună cu Dragoș, fiul ei de nouă ani, după ce s-a căsătorit cu americanul Daniel. Filmul narează mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul a citeva zile și în urma cărora descoperă că „visul american” rămâne un ideal greu de atins pentru cei care nu-și permit să plătească prețul.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]