Despre

[title_subtitle title=”Ceau Cinema!” title_color=”#dd0202″ subtitle=”Festival de buzunar”]

Ceau, Cinema! Festival de Buzunar a apărut din nevoia de a reîmprieteni timișorenii cu filmul european, filmul lor, care lipsește din peisajul local.

A început în vara lui 2014 cu 4 zile de proiecții și ateliere, la Timișoara și Gottlob (comuna cu primul cinematograf renovat în mediul rural din România).

Misiunea noastră: să promovăm filmul românesc și european si să dovedim că poate fi la fel de atractiv ca și producțiile Hollywood-iene, dar mai apropiat sufletului nostru. Și că lubenița e mai gustoasă ca popcornul.

A cincea ediție Ceau, Cinema! se va desfășura între 19 – 22 iulie in Timisoara si Gottlob (primul sat din România cu un cinematograf renovat) oferind proiecții, ateliere și evenimente în aer liber, în cinematografe și în spații alternative.

Cincinalul Ceau Cinema

Tendințele generale de revenire la autoritarism și la Partidul-Stat, transformă ediția a cincea a festivalului în “cincinal”. Prilej pentru a redescoperi mari filme dosite după Cortina de Fier precum și documentare despre sfârșitul comunismului. Deceniile care ne despart de această molimă ne îngăduie o privire așezată, ludică, a trecutului, în speranța vindecării de traume (istorice). În 2018, omagiul este adus spectatorului iubit.

Festivalul are o secţiune necompetiţională cu mult-așteptatele premiere de la Grădina de Vară, Retrospectiva Andrei Ujică, un focus Florin Iepan și un omagiu adus regretatului documentarist Răzvan Georgescu, ca să numim doar câteva atracții.

Secțiunea competiţională este dedicată cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului. Cele șase filme selectate de criticul Ionuț Mareș concurează pentru trei trofee: Marele Premiu Ceau, Cinema ‘Răzvan Georgescu’, în valoare de 1500 euro, Premiul Vitas pentru Film Independent sau de Debut de 1000 euro, Premiul Publicului de 500 euro. Spectatorii care vor vota cel mai bun film din competiție se înscriu automat în tombola pentru o bicicletă ‘DICTATOR’, oferită de Pegas.

Festivalul va avea loc în Timişoara la Sala 2 a Teatrului Național, sala mare a Teatrului Maghiar, spațiile de la Casa Artelor, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul şi la Centrul Cultural Ambasada, respectiv în Gottlob, prima localitate din mediul rural din România care a reuşit să-şi reabiliteze cinematograful.

Accesul în cadrul festivalului se va face pe bază de abonamente (45 de lei) și bilete (10 lei/proiecție). Abonamentele pre-sale pot fi achiziționate de la Cărturești – Mercy.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susţinerea: Vitas România, TNT România, Bicicleta Pegas, Institutul Francez din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Filarmonica Banatul, Teatrul Auăleu, Documentor, Institutul Polonez din Bucureşti, AMBASADA, MISC, Primăria Gottlob.

Parteneri media: Kiss FM, Ziarul Metropolis, All about Romanian Cinema (AaRC), Zile și Nopți.

Pentru mai multe informații accesați www.ceaucinema.ro.