Despre

Ediția a 9-a

Festivalul de Film Ceau, Cinema! pune mare preţ pe identitatea culturală şi pe multiculturalitate, secţiunea competiţională fiind scena confluenţelor bănăţene, pe promovarea tinerilor cineaşti, colaborări creative cu artişti locali (actori, ilustratori, creatori locali, etc), focus pe cinematografia românească şi europeană, facilitarea întâlnirilor şi discuţiilor cu specialişti din domeniu, promovând educaţia non-formală.

După două ediţii, din 2020 şi 2021, cu limitări de tot felul, determinate în principal de pandemie, vrem ca ediţie a noua să aducă un suflu nou. O nouă energie. Ne dorim să fie o ediţie de puternică relansare, care să însemne intrarea într-o nouă etapă. Una în care Timişoara va avea parte de tot mai multe cinematografe dedicate filmelor de artă, după cum este şi firesc pentru un oraş de o aşa mare importanţă. După mulţi ani în care am invitat publicul cinefil timişorean să vină la filme în diverse spaţii, în 2022 avem în sfârşit ocazia de a folosi un cinematograf corespunzător, Victoria, care va deveni spaţiul central al festivalului la această ediţie. El va fi completat, bineînţeles, cu alte spaţii tradiţionale și altele noi față de edițiile anterioare. Vom relua proiecțiile la Gottlob și ne vom extinde chiar și într-o altă localitate din județ, care nu are cinematograf și în care proiecția de film va veni în completarea acțiunilor de renovare a Bisericii Romano-Catolice de la Bobda. Apoi, 2022 este şi anul de consolidare a festivalului înaintea ediţiei aniversare, a zecea, din 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii şi când Ceau, Cinema! va organiza o ediţie mai extinsă decât până acum.

După cum ne-au dovedit ultimii doi ani pandemici şi după cum ne arată, din nefericire, şi evenimentele tulburătoare care se întâmplă lângă noi în acest an, cinema-ul şi cinefilii nu pot rămâne într-o bulă. Trăim într-o lume în schimbare rapidă şi în care suntem asaltaţi de crize de tot felul – de la conflicte şi crize ale refugiaţilor, la încălzire globală şi crize politice, sociale şi economice. Filmul trebuie să fie atent la toatea astea. Să ne ajute să înţelegem mai bine pericolele şi provocările din jur, pentru a fi mai rezistenţi în faţa lor.

Prin urmare, ediţia a noua va avea și o componentă politică, însă într-un sens larg al termenului. O ediţie cu filme care vor reflecta şi vor chestiona unele din problemele, crizele şi dilemele lumii contemporane. O ediţie mai activistă, mai implicată, pentru că avem nevoie mai mult decât oricând să înţelegem dinamica vremurilor pe care le trăim. Şi credem cu tărie că arta filmului are capacitatea să facă asta.

Ediţie a noua va avea peste 30 de proiecţii de film, împărţite în mai multe secţiuni şi care se adresează tuturor categoriilor de public, la care se vor adăuga diverse evenimente speciale, printre care ateliere (în special pentru copii şi tineri), întâlniri cu cineaşti şi dezbateri. Vom folosi mai multe spaţii din oraş, atât din centru, cât şi din cartiere, dar și din comune și sate în care proiecțiile de film european sunt o noutate, pentru că este esenţial să oferim şansa unui public cât mai divers să aibă acces la filme şi pentru că preţuim incluziunea și diversitatea. Vom găzdui mai mulţi invitaţi din lumea filmului, atât din România, cât şi din alte ţări, cu sprijinul mai multor parteneri culturali de renume. Toate proiecțiile vor avea subtitrare în limba română și engleză, pentru a asigura condiții de vizionare unui public cât mai variat.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul www.ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok, unde se va afișa și programul complet, în curând.

 

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

Finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.

Sponsori: Groupama Asigurări, HELLA România, Conceptual Lab by Theo Nissim.

Parteneri culturali principali: Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti.

Sprijinit de: Porsche Timişoara, Tazz, Little Hanoi, Ibis Timisoara City Center, Ovride, InLight Center, Fundaţia Cartea Călătoare, Asociaţia Ceva de Spus, Asociaţia Cetăţean de Traian, Faber, Cinema Victoria, Muzeul Naţional al Banatului, Animest, Asociaţia Culturală Cinemazero, Asociaţia Prin Banat, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Biroul Parlamentului European în România, One World Romania, Claudia Roşu, La Două Bufniţe, iaBilet, Hostel Cornel.

Parteneri media: Kiss FM, All about Romanian Cinema (AaRC), Ziarul Metropolis.