Atelierul de film pentru tineri Ceau, Cineva! 15-18 iulie, Timișoara

Tinerii pasionaţi de film se pot înscrie la un atelier de producţie, actorie şi regie care va avea loc în timpul Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara şi care este organizat cu sprijinul Asociaţiei Culturale Contrasens, prin programul „The Other Europe´s Cinema”.

Între 15 şi 18 iulie, participanţii la Atelierul Ceau, Cineva! vor avea întâlniri cu trei dintre invitaţii ediţiei a opta a festivalului: producătoarea Anda Ionescu, actriţa Ioana Bugarin şi regizorul de filme documentare Andrei Dăscălescu. De asemenea, cursanţii vor avea posibilitatea să vadă filmele la care au lucrat cei trei tutori şi care sunt incluse în programul Ceau, Cinema!

Participarea la atelier este gratuită, iar formularul de înscriere poate fi găsit aici: https://forms.gle/HtEfLR5ycdpw475dA

Atelierul Ceau, Cineva! este adresat tinerilor între 14 şi 19 ani. Termenul limită pentru înscrieri este 8 iulie.

Producătoarea Anda Ionescu va face o scurtă prezentare a procesului de producţie a unui film, de la scenariu şi până la distribuţie, exemplificând cu diverse formate şi genuri (scurtmetraj şi lungmetraj, ficţiune şi documentar).

Folosind studii de caz din portofoliul propriu, regizorul Andrei Dăscălescu va aborda aspecte variate ale filmului documentar, de la etica și provocările alegerii unui subiect, până la stiluri și strategii de filmare, relația cu personajele, organizarea montajului și succesul unui film.

Pornind de la filmele în care a jucat, Ioana Bugarin va discuta despre provocările actoriei de cinema, cu accent pe procesul de construcție a unui rol şi pe munca cu partenerul.

Pe parcursul celor 4 zile, atelierul va fi coordonat de Andrea Reisz (Asociaţia Culturală Contrasens) şi de Ionuţ Mareş (Festivalul Ceau, Cinema!).

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Asociația Culturală Contrasens este o organizație care promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor.

„The Other Europe´s Cinema” este un program de stimulare a apetitului pentru cinematografia est-europeană prin ateliere de educație prin film.

Parteneri ai atelierului: CinEd, Institutul Francez Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

………………………..

Cu un background în comunicare și studii în România și Danemarca, Anda Ionescu a activat în ultimii şase ani în domeniul producției de film și al managementului cultural, în cele două țări. În prezent, Anda Ionescu este producător și partener în cadrul companiei de producție Tangaj Production, prin care a produs documentarul „Noi împotriva noastră” (2020), debutul în lungmetraj documentar al Andrei Tarara, și cel de-al doilea lungmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020). Anda Ionescu a produs recent și cel de-al treilea documentar al lui Andrei Dăscălescu, „Holy Father” (2020), prin intermediul Filmlab, și este producător delegat pentru lungmetrajul de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul” (2020), o coproducție România – Belgia şi realizat într-o colaborare de lungă durată cu Alien Film. Producătoarea este un membru activ în industria cinematografică pe plan internațional, fiind parte din platforme precum EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) – Ties That Bind (2019), EAVE + (2020), Emerging Producers și Berlinale Talents (2021), EWA (European Women’s Audiovisual Network).

Andrei Dăscălescu este unul dintre regizorii de film documentar ai noii generații, consacrându-se cu lungmetrajele multipremiate „Constantin și Elena” (2009), „Planeta Petrila” (2016) și „Holy Father” (2020). El este și director de imagine, scenarist și monteur al propriilor filme. În 2018 a avut nu mai puțin de patru nominalizări la Premiile Gopo pentru „Planeta Petrila” și a obținut Premiul pentru Cel mai bun film documentar. Din 2015, are și o carieră didactică la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Ioana Bugarin este actriţă de film și teatru. Are rol central în două filme româneşti care au avut premiera mondială în 2020 şi care vor fi lansate în cinematografe în 2021: „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, şi „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu. Ea mai are roluri principale şi în scurtmetrajele „Despre noi”, de Ruxandra Ghiţescu, şi „Basmofilia”, de Tudor Cristian Jurgiu, ambele cu premiera în festivaluri tot în 2020. Ioana Bugarin a devenit cunoscută în cinematografia română cu rolul Ileana din „Moromeţii 2” (2018), de Stere Gulea. Debutul în film şi l-a făcut încă din liceu, când a jucat în „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014), de Radu Gabrea. Din 2019 este angajată a Teatrului Odeon din Bucureşti, iar recent a terminat filmările pentru serialul „RUXX”, produs de HBO şi regizat de Iulia Rugină şi Octav Gheorghe. Născută în septembrie 1996 la Timişoara, Ioana Bugarin a studiat la liceul de limbă germană „Nikolaus Lenau” din oraş, la Matematică-Informatică. A început să fie interesată de actorie încă din clasa a opta, când a şi intrat în trupa de teatru a şcolii. În 2015-2016, a studiat actoria un an la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art (RADA) din Londra. Între 2016 şi 2019, a studiat şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC).