Ceau, Junior!

Străjerii Deltei

2021, 85 min., România

Regie: Liviu Mărghidan

Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Acum copiii au o misiune importantă!

Animest prezintă: Scurtmetraje de animaţie pentru copii

Prieteni vechi, prieteni noi

(64 min.)

(+4)

Selecție de 12 filme de animație potrivite pentru copii de la 4 la 100 de ani, câteva dintre cele mai îndrăgite scurtmetraje prezentate în ultimii ani la Minimest – secțiunea Festivalului Animest dedicată publicului tânăr. O oră plină de culoare, de sunete jucăușe, de forme geometrice care se transformă în feluri inedite, de personaje imaginare sau care seamănă mult cu oamenii din jurul nostru, o invitație să îngrijim natura, să găsim soluții pentru a avea o planetă mai curată, să-i tratăm pe cei din jur cu respect și toleranță, așa cum am vrea să fim tratați și noi.  La final, vă invităm să găsiți legătura dintre cei patru iepuri arctici, leul care se antrenează de zor să devină mai bun la sport, timidul chelner pinguin care trebuie să pregătească o petrecere aniversară perfectă, cățelul care îi ajută pe oamenii nevăzători să treacă strada și urșii polari nevoiți să se adapteze într-un loc nou, unde nu seamănă deloc cu cei care locuiesc deja acolo.

Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni

2016, 30 min., doc., România

Regie: Cristian Ilea

O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și, de aceea, valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume. Sud-vestul României este una dintre puținele astfel de zone din Europa.

Vecinii - un film despre conviețuirea cu urșii

2022, 22 min., doc., România

Regie: Cristian Ilea

Realizat în cadrul proiectului LIFE #EuroLargeCarnivores, documentarul oferă o nouă perspectivă asupra importanței carnivorelor mari. Prin relatările vânătorilor, ciobanilor și experților în protecția naturii vom înțelege cum își privesc unii dintre noi vecinii urși, lupi și râși.

Proiecţia filmelor “Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” şi “Vecinii – un film despre conviețuirea cu urșii” va fi urmată de un atelier dedicat copiilor şi adolescenţilor despre filmarea vieţii sălbatice, susţinut de operatorul şi regizorul Cristian Ilea

Timişoara la cutie – Atelier de creaţie pentru copii

(Recomandare de vârstă: 7+)

Dacă anul acesta Ceau, Cinema! va cuprinde pentru prima dată proiecții într-un cinematograf din oraș, copiii vor avea ocazia să își construiască propriul cinematograf – macheta Cinematografului Studio, din colecția “Timișoara la cutie”. Și pentru că cinematograful fără film e pustiu, partea a doua a atelierului va fi dedicată afișelor de film, pe care le vor desena tot micii creatori, sub îndrumarea cunoscutului ilustrator de cărți de copii și autorul afișului „Born to Film” al acestei ediții a festivalului, Dan Ungureanu.