Filme bănăţene 2019

Ceau, Cinema! continuă tradiţia de a avea o secţiune de „Filme bănăţene”, care pune în evidenţă filme despre Banat sau în a căror realizare au fost implicaţi cineaşti care au legătură cu această regiune.

Focus Dobrivoie Kerpenisan

La această a şasea ediţie avem bucuria de a prezenta două documentare germane revelaţie realizate de Dobrivoie Kerpenisan la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană şi despre călătoria unuia dintre localnici în America. Născut în Banat şi plecat din România în Germania de Vest înainte de 1989, când era copil, Dobrivoie Kerpenisan, absolvent al Universităţii din Essen, este un fotograf, artist vizual şi regizor german independent multipremiat.

„Sunt foarte bucuros să îmi arăt filmele la Timişoara, în premieră în România, după un turneu festivalier internaţional de mare succes. Oameni de pe mai multe continente au putut vedea prin documentarele mele procesul de tranziţie din anii `90, care a fost simptomatic pentru întregul bloc estic. Comparând viziunile mele iniţiale cu realitatea din prezent, am încă sentimentul că pentru o parte din societatea românească aşteptările unei vieţi mai bune sunt încă vise îndepărtate”, spune regizorul Dobrivoie Kerpenisan, invitat special.

Legea lui Ioan/Joane`s Law (Germania, 1993, doc., 50 min.)

Laureat la Festivalul Internaţional de Film de la Oberhausen, „Legea lui Ioan”, realizat pe 16 mm, este un documentar puternic care urmăreşte călătoria regizorului înapoi în satul natal din România, unde se întâlneşte cu rudele sale după o absenţă de peste 20 de ani. Realizat într-un stil vizual impresionant, filmul este portretul răvăşitor al unei lumi proaspăt ieşite din comunism.

Călătorul în timp/The Time Traveller (Germania, 1995, doc., 45 min.)

Filmat de asemenea pe 16 mm, „Călătorul în timp” este despre Milos, un bătrân surdomut, analfabet şi singur. Cu 30 de ani în urmă, sora sa Olga a emigrat în America şi nu s-a mai întors. Visul bărbatului este să o vadă din nou. Documentarul urmăreşte prima călătorie în afara satului făcută de Milos, care merge însoţit de regizor tocmai până la New York, în încercarea de a-şi reîntâlni sora. Filmul este portretul tandru şi empatic al unui om special care pleacă spre o lume cu totul nouă, unde descoperă rase şi stiluri de viaţă diferite.

Béla Lugosi – Vampirul căzut
România, 2007, doc., 52 min.
Regie: Florin Iepan

Biografia lui Bela Lugosi, de la copilăria sa într-un mic oraş din Transilvania, continuând cu începuturile carierei de actor la Teatrul Naţional din Budapesta, până la gloria obţinută cu rolul „misteriosului conte din Carpaţi”, identificarea sa cu Dracula şi imposibilitatea de a se mai desprinde de această aură. Bela Lugosi este prezentat prin intermediul oamenilor care l-au cunoscut, al prietenilor apropiaţi, al familiei, adversarilor, regizorilor şi scenariştilor cu care a lucrat.

Scurtmetraje

Omul care a oprit tramvaiele
România, 2018, doc., 19 min.
Regie: Daniela Raţiu

Documentar-eseu despre Ion Monoran, omul care a oprit tramvaiele în ziua de 16 decembrie 1989 în Piața Maria din Timișoara. Gestul de curaj al lui Ion Monoran a fost flacăra care a aprins Revoluția. A dat sens timișorenilor adunați în fața locuinței pastorului László Tőkés, trasformând o simplă acțiune de protest în ceea ce avea să devină Revoluția de la Timișoara care apoi s-a răspândit în toată țara. Filmul folosește și imagini video inedite cu Ion Monoran.

Sub aripa Silviei
România, 2018, doc., 6 min.
Regie: Aleksandra Petrov

Totul a început când Aleksandra a cunoscut-o pe Silvia cu un an înainte să realizeze filmul. Cadrul cu păsările care ascultau muzică clasică i se părea că merită să își găsească loc într-un film. Silvia este o artistă și mare iubitoare de animale care trăiește la periferia Timișoarei și are grijă de peste 500 de păsări.

Extrasezon
România, 2019, 18 min.
Regie: Ioachim Stroe
Distribuție: Ana Ularu, Ovidiu Mihăiță

Doi oameni se trezesc pe o plajă pustie după un incident curios – niciunul nu ţine minte cum a ajuns acolo, nici cine este cealaltă persoană. Curând, unul dintre ei va trebui să facă faţă consecinţelor propriilor acţiuni.

Nightwatch
România, 2018, 11 min.
Regie: Cristian Plesh
Distribuție: Paul Cimpoieru

Pentru oameni, nopțile de vară nu înseamnă decât distracție. Pentru vampiri, sunt o cantitate copleșitoare de tentații. E suficient ca un vampir să se trezează într-o stare proastă, pentru ca orașul să se transforme într-o sursă de hrană.