Filme bănăţene

Oamenii Drumului: Terra Banatica

2022, 68 min., doc., România

Regie: Mircea Gherase

Filmat, regizat și editat de timișoreanul Mircea Gherase, documentarul surprinde amenajarea celui mai lung sector de pe traseul Via Transilvanica: Caraș-Severin. Fără să-și fi propus asta, filmul e o scrisoare de dragoste pentru România și natura sa. Și dovada că cel mai bun mod de a-ți cunoaște țara este să o iei la pas. S-ar putea să descoperi lucruri nebănuite. Mai mult, s-ar putea să găsești câte ceva și despre tine.

Satul de marmură

2012, 20 min., doc., Marea Britanie/România

Regie: Ioana Dorobanțu-Gordon

Povestea unei localități depopulate din județul Hunedoara este relatată chiar de ultimii săi locuitori permanenți, pe care echipa de filmare i-a găsit în sat în perioada 2011-2012. Mărturiile acestora conturează discret tema exodului din satele românești, precum și nostalgia față de viața comunităților rurale de odinioară. Filmul este proiectat pentru prima dată într-un festival din Timişoara, marcând aniversarea unui deceniu de la apariţia sa.

Festivaluri: Open City Docs Fest, UrbanEye Film Festival

Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni

2016, 30 min., doc., România

Regie: Cristi Ilea

O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și, de aceea, valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume. Sud-vestul României este una dintre puținele astfel de zone din Europa.

Vecinii - un film despre conviețuirea cu urșii

2022, 22 min., doc., România

Regie: Cristian Ilea

Realizat în cadrul proiectului LIFE #EuroLargeCarnivores, documentarul oferă o nouă perspectivă asupra importanței carnivorelor mari. Prin relatările vânătorilor, ciobanilor și experților în protecția naturii vom înțelege cum își privesc unii dintre noi vecinii urși, lupi și râși.

Proiecţia filmelor “Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” şi “Vecinii – un film despre conviețuirea cu urșii” va fi urmată de un atelier dedicat copiilor şi adolescenţilor despre filmarea vieţii sălbatice, susţinut de operatoru şi regizorul Cristian Ilea

Triplex Confinium

2021, 23 min. doc., România

Regie: Maria Bălănean

Beba Veche, punctul de întâlnire a trei țări: România, Ungaria și Serbia. O dată pe an, localnicilor li se reamintesc particularitățile poziției lor. Absurditatea reglementărilor e văzută prin ochii unui bătrân din Beba Veche în chiar ziua când granița triplă se deschide.

Republica Lubeniţă

2021, 40 min. doc., Ungaria

Regie: Katalin Erdődi, Máté Kőrösi, Antje Schiffers, Orsolya Török-Illyés

Patru artiști invită un grup de localnici din regiunea de sud-est a Ungariei să facă o piesă de teatru împreună. Câmpuri de lubeniță, salonul unei coafeze, un raliu auto și clubul vânătorilor oferă fundalul întâlnirilor și repetițiilor care dau formă piesei. Sunt împletite povești personale, amintiri, pasiuni cu tensiunile locale legate de cultivarea lubeniței. Spectacolul este prezentat la piața de legume și fructe, oferind o privire unică asupra vieții oamenilor.

Tunel

2022, 7 min., experimental, România

Regie: Bogdan Pușlenghea

Un regizor aspirant și cameramanul său încearcă să filmeze un poem cu un actor neprofesionist dar expresiv.

Șoarecele B

2021, 18 min., animație, România

Regie: Ion Ioachim Stroe

În liniștitul oraș Genopolis, doctorul Fronius, profesor de psihologie, începe o serie de experimente, intenționând să răstoarne teoria lui Darwin. El urmărește să demonstreze că șoarecii sunt capabili de empatie. Minunea însă durează puțin. Instinctele primează în această animație inspirată de scrierile lui I.D. Sîrbu. Actori principali: Șerban Pavlu, Andrei Huțuleac, Ovidiu Mihăiță.

LI8E9

2022, 24 min., doc., România

Regie: Ioana Satmari, Fabian Leiba

Viața noastră se învârte în jurul dorinței de libertate. Revoluția din 1989 a fost despre recâștigarea ei. Nicoleta a simțit pentru prima dată acest sentiment la vârsta de 14 ani, când a strigat „libertate” la Baricada din București. Evenimentele care au urmat au determinat-o să nu renunțe niciodată la luptă. “LI8E9” este mărturia unei persoane care își descoperă puterea.