Retrospectiva Miklós Jancsó

 

Miklós Jancsó (1921-2014) este autorul unui cinema foarte personal, care are o predilecţie pentru planurile-secvenţă şi a cărui constantă tematică este meditaţia asupra istoriei şi a puterii din perspectiva unui comunist dezamăgit de ideologia în care a crezut cândva. Regizorul maghiar a fost prezent de şase ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi de trei ori în competiţia Festivalului de la Veneţia, unde în 1990 a şi primit un Leu de Aur pentru întreaga carieră.

Ceau, Cinema! prezintă, în versiuni restaurate de Arhiva Maghiară de Film, trei dintre cele mai cunoscute lungmetraje ale lui Miklós Jancsó, unul dintre cei mai importanţi şi mai fascinanţi regizori maghiari: “Confruntarea” (1969), “Psalmul roşu” (1972) şi “Electra, dragostea mea” (1974). Ele alcătuiesc o trilogie informală de “balete cinematografice politice”.

Retrospectiva este organizată cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

 

Confruntarea

(1969, 80 min., Ungaria)

Plasat în 1947, când Partidul Comunist tocmai a luat puterea în Ungaria, filmul urmăreşte o dezbatere, care riscă să escaladeze în bătaie, între un grup de studenţi comunişti şi un grup de studenţi de la un seminar catolic.

 

Psalmul roşu

(1972, 87 min., Ungaria)

Plasat în anii 1890 în câmpiile ungare, “Psalmul roşu” (“Red Psalm”/”Még kér a nép”, 1972) se concentrează în jurul unei revolte a ţăranilor, reprimată cu duritate. Filmul i-a adus lui Miklós Jancsó premiul de regie la Cannes.

 

Electra, dragostea mea

(1974, 70 min., Ungaria)

Selectat în competiţia de la Cannes, filmul o are ca protagonistă pe Electra care, la mai mulţi ani de la moartea tatălui său, regele Agamemnon, încă îl urăşte pe cel care a conspirat cu mama sa să îl ucidă.