Voci feminine

Crai nou

2021, 85 min., România

Regie: Alina Grigore

Distribuţie: Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Vlad Ivanov

În timp ce se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența din sânul familiei sale disfuncționale, Irina se metamorfozează din victimă în abuzator ca urmare a contextului violent. O experiență sexuală ambiguă cu un artist îi dă putere să lupte împotriva abordării violente a bărbaților din familia sa.

Festivaluri: San Sebastian – Scoica de Aur, Sofia – Premiul Special al Juriului în Competiţia Balcanică

Lucruri pentru care merită să plângi

(+12)

2021, 83 min., Ungaria

Regie: Cristina Groşan

Distribuţie: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi

Filmul este o comedie-dramă despre încercările disperate ale Majei (30 de ani) de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă. Cu un credit bancar pe 30 de ani, Maja e pe cale de a prelua apartamentul luat cu iubitul ei. În toiul pregătirilor, ea dă peste o rudă care nu doarme, ci e, fără niciun dubiu, moartă. Cum nimeni din familie nu e la îndemână, Maja trebuie să se descurce singură. Sau aproape. Neinvitată, i se alătură o veche prietenă din copilărie, care abia așteaptă să compare cine unde a ajuns în viață. Se anunță o noapte extrem de lungă pentru Maja.

Festivaluri: Sarajevo – Competiţie

Dezbatere

Voci feminine în cinema

Regizoarele Alina Grigore şi Cristina Groşan şi actriţa Judith State vor participa la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie, moderată de criticul de film Ionuţ Mareş.

Secţiunea este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim