Selectează o Pagină

Voci feminine din filmul românesc şi maghiar, la Festivalul Ceau, Cinema!

iun. 27, 2022 | Episodul 9

Două dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an realizate de regizoare din România şi Ungaria, precum şi o discuţie despre noile voci feminine din cinematografie vor face parte dintr-o secţiune specială la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Spectatorii vor putea să vadă “Crai nou” (2021, România), debutul în regie al Alinei Grigore, şi “Lucruri pentru care merită să plângi” (2021, Ungaria), primul lungmetraj realizat de regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan. Secţiunea este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

“Crai nou” are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

“Lucruri pentru care merită să plângi” e o dramedie despre încercările disperate ale unei tinere femei de 30 de ani de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă. Filmul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Alina Grigore, Cristina Groşan şi actriţa Judith State, care va prezenta la Ceau, Cinema! cel mai nou film al său, “R.M.N.” (2022, r. Cristian Mungiu), vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.

“Mă bucur că suntem alături de Ceau, Cinema! şi la această a noua ediţie şi să susţinem vocile feminine din cinematografia română şi nu numai. Ultimul an a adus în atenţie pe plan internaţional tot mai multe cineaste şi poveştile lor puternice, aşa că salutăm includerea în selecţia din acest an a festivalului a unei asemenea secţiuni”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

 

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram.

 

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

Finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.

Sponsori: Groupama Asigurări, HELLA România, Conceptual Lab by Theo Nissim.

Parteneri culturali principali: Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti.

Sprijinit de: Porsche Timişoara, Tazz, Little Hanoi, Ibis Timisoara City Center, Ovride, InLight Center, Fundaţia Cartea Călătoare, Asociaţia Ceva de Spus, Asociaţia Cetăţean de Traian, Faber, Cinema Victoria, Muzeul Naţional al Banatului, Animest, Asociaţia Culturală Cinemazero, Asociaţia Prin Banat, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Biroul Parlamentului European în România, One World Romania, Claudia Roşu, La Două Bufniţe, iaBilet, Hostel Cornel.

Parteneri media: Kiss FM, All about Romanian Cinema (AaRC), Ziarul Metropolis.