CZECH-IT OUT

Retrospectiva Noul Val Ceh

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!

Margaretele” (1966), r. Vera Chytilová, 72 min.
Cu: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová

În „Margaretele” (1966), realizat de celebra regizoare Vera Chytilová, două tinere încearcă să înţeleagă sensul lumii şi al vieţii lor, prin cele mai extravagante mijloace. Filmul a fost descris de critică drept „una dintre cele mai uimitoare realizări stilistice şi psihedelice ale anilor `60” şi posibil „cel mai radical film al deceniului, atât ideologic, cât şi formal”.
Proiecţie: Vineri, 21 iulie, ora 22.15, Casa Artelor – Curtea cu Castan; (în caz de vreme nefavorabilă, proiecţia se mută în Casa Artelor – Sala Studio)

Balul pompierilor” (1967), r. Miloš Forman, 73 min.
Cu: Jan Vostrcil, Josef Sebánek

La fix 50 de ani de la premieră, Ceau, Cinema! propune o proiecţie aniversară a filmului clasic „Balul pompierilor”, ultima realizare a lui Miloš Forman înainte de a părăsi Cehoslovacia pentru Statele Unite. Locuitorii unui orăşel iau parte la o mare petrecere în cinstea unui fost şef al departamentului local de pompieri, însă lucrurile scapă de sub control. Devenit un mare succes de public şi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, „Balul pompierilor” este o savuroasă comedie neagră, care a fost văzută ca o alegorie antitotalitară.
Proiecţie: Sâmbătă, 22 iulie, ora 14, Cinema Timiş

Despre ospăţ şi oaspeţi” (1966), r. Jan Nemec, 71 min.
Cu: Ivan Vyskocil, Jan Klusák, Evald Schorm

Un alt autor emblematic al Noului Val ceh omagiat la Ceau, Cinema! este Jan Němec, care s-a stins în 2016. Unul din cele mai cunoscute filme ale sale, interzis de regimul comunist, dar selectat la Festivalul de la Cannes, „Despre ospăţ şi oaspeţi” (1966) este o satiră politică nemiloasă despre conformism şi relaţiile de putere. Câţiva bărbaţi şi femei ieşiţi la un picnic sunt acostaţi într-o pădure de un grup de străini condus de un lider agresiv, iar apoi iau cu toţii parte la un ospăţ, însă atmosfera devine tot mai neliniştitoare.
Proiecţie: Sâmbătă, 22 iulie, ora 18, Cinema Timiş

Sătucul meu drag” (1985), r. Jirí Menzel, 98 min.
Cu: Marián Labuda, János Bán

Dintr-o astfel de retrospectivă nu putea să lipsească celebrul regizor Jirí Menzel. Ceau, Cinema! va aduce unul dintre cele mai savuroase filme ale sale, „Sătucul meu drag” (1985), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. O comedie burlescă despre viaţa de zi cu zi a locuitorilor dintr-un sat ce are în centru un cuplu de prieteni care aminteşte de Stan şi Bran.
Proiecţie: Duminică, 23 iulie, ora 15.30, Cinema Gottlob; intrare liberă