Selectează o Pagină
Ceau, Cinema! 2016 – Festival în vizită
”FESTIVAL INVITAT VILA DO CONDE”

Curtas Vila do Conde este unul dintre cele mai așteptate festivaluri de gen din Portugalia. Fondat în 1993, Festivalul și-a consolidat poziția ca promotor al noilor tendințe cinematografice portugheze, dar și europene. Deși Curtas Vila do Conde a debutat ca Festival de scurtmetraje, în prezent se recomandă prin pluridisciplinaritatea consolidată în jurul imaginilor în mișcare. Pentru Ceau, Cinema 2016, Curtas Vila do Conde propune o selecție de filme câștigătoare din ultimii ani.

1. AMÉLIA & DUARTE (2015, Alice Guimarães/ Mónica Santos, 9 min) – Premiul Publicului și al Canal Plus.
Filmul ilustrează sfârșitul relației de dragoste dintre Amélia și Duarte și felul în care cei doi trăiesc această despărțire.
2. TRIANGULO DOURADO (2014, Miguel Clara Vasconcelos, 17 min) – Premiul pentru cel mai bun film portughez.
Cu o bicicletă, o cameră de 16mm, un poem în gând și actori neprofesioniști, Vasconcelos vorbește despre călătorii, dragoste, singurătate și despre distanțele ce leagă aceste puncte.
3. MARIA DO MAR (2015, João Rosas, 30 min) – Premiul pentru cel mai bun film portughez.
Un sfârșit de săptămână la țară. Nicolau, un băiat de 14 ani, este atins de o frumoasă prezență feminină și e prins între două lumi.
4. LUMINIȚA (2013, André Marques, 20 min) – Premiul Publicului.
Premiat de Academia Portugheză de Film și filmat în România, cu o echipă complet românească, având în distribuţie pe Dragoş Bucur, Damian Oancea, Dorina Lazăr, Emilia Dobrin şi Ion Haiduc.
5. CAROSSELO (2013, Jorge Quintela, 7 min) – Marele premiu al orașului Vila do Conde.
Filmul se rezumă la un singur plan, iar personajul așezat pe o bancă în fața unui carusel își rememorează viața.

João Rosas

João Rosas (1981, Lisabona) a studiat Științele Comunicării și Cinema la Lisabona și la Bologna. Are un masterat în Regie de la London Film School și a scris trei cărți de povestiri. A realizat documentarul “Nașterea unui oraș”/”Birth of a City” (Competiția Națională IndieLisboa 2009) și câteva scurtmetraje, printre care “Mama mea este pianistă”/„A minha mãe é pianista” (Mențiune Onorifică la Ovar Vídeo 2006) și „Entrecampos” (Festivalul de Scurtmetraje de la Vila do Conde 2012, Festivalul de la Angers 2013). Actualmente realizează un proiect de cercetare: “Works: munca pe ecran, despre reprezentări ale muncii în
cinematografia portugheză”.

”INDEPENDENT DAYS PREZINTĂ – LECŢIA DE GERMANĂ”
Ceau, Cinema! propune o selecţie delicioasă de 10 scurtmetraje proaspete şi amuzante de limbă germană (Germania, Austria şi Elveţia) oferită de partenerii de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe.

O soţie se preface a fi nevăzătoindependent daysare pentru a-şi condimenta căsnicia. O banală partidă de scrabble între un cuplu de pensionari se transformă într-un joc pe viaţă şi pe moarte. O muscă electrocutată dă viaţă desenelor de pe pereţii unei toalete. Persoana cunoscută la „blind date” nu e întotdeauna chiar cea pe care ţi-o doreai. Ridicolul oamenilor mari care se tem de reguli nechestionate este o sursă inepuizabilă de umor. Fiecare participant la o tabără îşi aduce cu el propriile obiceiuri şi obsesii. Tata, mama şi copii se joacă de-a filmul experimental. Butonul „ESC” de la tastatură te poate salva uneori de rutina vieţii. Lumea stranie a unui bătrân singur. Georg se plictiseşte, aşa că îşi inventează cele mai năstruşnice activităţi.