Ceau, Cinema! 2016 – Retrospectivă Wojciech Smarzowski
Era inevitabil să se întâmple! În 2015, trofeul Ceau, Cinema! pentru cel mai bun film din competiția abia inițiată era câștigat de Îngerul atotputernic, al cincilea lungmetraj al regizorului polonez inconoclast Wojciech Smarzowski.

În 2014, la prima ediție a festivalului nostru, pe atunci fără o secţiune competiţională, publicul a putut vedea cel de-al patrulea film al său, Poliția Rutieră. Ambele au fost extrem de bine primite de spectatori. Astfel că se impunea să ne cultivăm unul dintre favoriți.

Iar pentru această a treia ediție a Ceau, Cinema! („Trilogia Lubeniței”!) oferim șansa, probabil unică și cu siguranță de neocolit, de a (re)descoperi primele trei filme ale lui Wojciech Smarzowski, cele care l-au consacrat ca unul dintre cineaștii de renume ai Poloniei:

Nunta (Wesele) este debutul său, cu care a concurat pentru Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno. Un film-cult, în care strălucește unul dintre actorii emblematici ai Poloniei, Marian Dziedziel. Înt-un orășel din Polonia, un bărbat înstărit și influent organizează nunta fiicei sale. După ce se dă startul petrecerii, tot mai multe evenimente neașteptate încep să apară și să perturbe sărbătoarea. Un portret necruțător deopotrivă al spiritului polonez și al naturii umane.

„Nunta” (2004), 109 min.
Cu: Marian Dziedziel, Tamara Arciuch, Iwona Bielska
subtitrare: RO

Cu Roza, Wojciech Smarzowski a „ras” cam toate trofeele importante pentru 2011 la Gala Premiilor Filmului Polonez. Iar în Polonia, se știe, se fac zeci de filme pe an. O aparent clasică poveste de dragoste, pe un fundal istoric aparte. Un montaj alert, cu tăieturi fals-neglijente și extrem de inteligente. O dedramatizare și un naturalism care încarcă emoțional și senzorial filmul.

„Roza” (2011), 90 min.
Cu: Marcin Dorocinski, Agata Kulesza
subtitrare: RO

Multipremiat de asemenea în Polonia în 2009, Casa întunecată (Dom zly) este o farsă nemiloasă cu personajele sale, în care sunt amestecate elemente de film-anchetă, thriller sângeros, reconstituire istorică şi chiar satiră politică. La începutul anilor ’80, când represiunea comunistă se intensifica, o echipă de poliţişti şi procurori investighează o posibilă crimă multiplă, însă totul degenerează într-un delir.

„Casa întunecată” (2009), 105 min.
Cu: Arkadiusz Jakubik, Marian Dziedziel
subtitrare: RO