Ceau, Cinema! 2016 – DOC-minică

Trei documentare românești noi

„Romania: Four Countries”

(r. Alexandru Solomon, 2015, 53 min.)

Patru geografii subiective se suprapun şi alcătuiesc o hartă complexă şi surprinzătoare a unei ţări care încă îşi mai caută locul în lume. Patru scriitori din patru generaţii diferite; o singură ţară. Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu. Filmul descrie experienţele lor de viaţă şi desenează astfel un cvadruplu portret al României actuale și dintotdeauna.

„A Mere Breath”

(r. Monica Lăzurean-Gorgan, 2016, 67 min.)

Şapte ani din viaţa familiei Sicrea, cu provocările şi încercările prin care trec Dobrin, soţia lui, Lia, şi cei trei copii ai lor. Dobrin aşteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe fiica lui cea mică să se ridice din scaunul cu rotile şi să meargă. Selectat în competiția Festivalului Visions du Reel 2016.

„Cinema, mon amour”

(r. Alexandru Belc, 2015, 70 min.)

Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit – și cele două angajate fidele se luptă zi de zi pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț – printre ultimele rămase în România. Victor visează să readucă zilele de glorie ale cinematografiei, dar se chinuie să țină pasul cu noua și dura realitate. Seamănă cu lupta lui Don Quijote această încercare de a ține pe linia de plutire o sală fără încălzire și care se strică pe zi ce trece. Prezentat la DOK Leipzig 2015.