Ceau, Cinema! 2022 – Competiție

Marea libertate / Great Freedom
(+18)
2021, 116 min., Austria/Germania
Regie: Sebastian Meise
Distribuţie: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke

În Germania postbelică, Hans este încarcerat, din nou și din nou, pentru că este homosexual. Dorința lui de libertate se lovește sistematic și frustrant de alineatul 175 din Codul Penal german, atunci când autoritățile constată că îl încalcă. Singura relație stabilă din viața lui devine cea cu colegul lui de celulă, Viktor, condamnat pentru crimă. Relația lor începe ca o repulsie și evoluează de-a lungul timpului, devenind ceva ce poate fi numit „dragoste”.

Festivaluri: Cannes – Un Certain Regard – Premiul Juriului; Premiile Academiei Europene de Film; Sarajevo – Cel mai bun film şi Cel mai bun actor

Filmul este adus cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucureşti

Nu lăsa urme / Leave No Traces
(+12)
2021, 160 min., Polonia/Cehia/Franţa
Regie: Jan P. Matuszynski
Distribuţie: Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak

Polonia, 1983. Grzegorz Przemyk, fiul poetei anticomuniste Barbara Sadowska, este arestat şi bătut crunt de poliţie. După două zile de chinuri, tânărul moare. Unicul martor al bătăii fatale este unul din colegii săi, Jurek Popiel, care decide să lupte pentru dreptate şi să depună mărturie împotriva poliţiei. Dar nu este asta o misiune imposibilă.

Festivaluri: Veneţia – Competiţie, Göteborg, Haifa, Palm Springs

Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti

Reflecţie / Reflection
(+15)
2021, 125 min., Ucraina
Regie: Valentyn Vasyanovych
Distribuţie: Roman Lutskyi, Stanislav Aseyev, Oleksandr Danyliuk

Chirurgul ucrainean Serhi este capturat de forţele ruse pe frontul din Ucraina de Est. În timpul captivităţii sale, Serhi va fi supus la teribile momente de umilire şi violenţă. După eliberare, se reîntoarce în confortabilul său apartament şi încearcă să-şi refacă viaţa reluând legătura cu fiica şi fosta soţie. Învaţă să fie din nou o fiinţă umană şi încearcă să-şi ajute fata, care are nevoie de dragostea şi sprijinul său.

Festivaluri: Veneţia – Competiţie, Toronto, Hamburg

Ia-ţi ochii de pe mine / All Eyes of Me
(+18)
2021, 88 min., Israel
Regie: Hadas Ben Aroya
Distribuţie: Elisheva Weil, Leib Levin, Yoav Hayt

Danny este însărcinată cu Max, dar nu reuşeşte să îi spună asta la o petrecere. Între timp, Max este ocupat să încerce fanteziile sexuale ale iubitei sale Avishag.

Festivaluri: Berlin – Panorama, Tallinn, Karlovy Vary

Femeile chiar plâng / Women Do Cry
(+15)
2021, 107 min., Bulgaria/Franţa
Regie: Vesela Kazakova, Mina Mileva
Distribuţie: Maria Bakalova, Vesela Kazakova, Iossif Surchadzhiev

O barză mamă este doborâtă dintr-un coș de fum. O femeie care suferă de depresie postnatală aproape că sare de pe un balcon. O fată trebuie să se ocupe de stigmatul HIV. O mamă caută magia în calendarul lunar. Fragilitatea și absurditatea din această familie bulgară contemporană sunt redate pe fondul protestelor violente împotriva egalității de gen. Bazat pe o poveste adevărată.

Festivaluri: Cannes – Un Certain Regard, Sarajevo

Grota / Il buco
2021, 93 min., Italia/Franţa/Germania
Regie: Michelangelo Frammartino
Distribuţie: Claudia Candusso, Paolo Cossi, Mila Costi

Aventura extraordinară a tinerilor membri ai Grupului Speologic Piemonte care, după ce au explorat toate peşterile din nordul Italiei, au schimbat direcţia în august 1961 şi s-au dus în sud pentru a explora alte peşteri necunoscute omului.

Festivaluri: Veneţia – Premiul Special al Juriului, Sevilla