Selectează o Pagină

FOCUS JUDIT ELEK

FOCUS JUDIT ELEK

Festivalul Ceau, Cinema! o celebrează pe cineasta maghiară Judit Elek (n. 1937), printr-un focus de trei filme organizat de Asociaţia Pelicula Culturală în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București şi Arhiva de Filme din Ungaria.

Este vorba de „Doamna din Constantinopol” (1969), „Poate mâine” (1980) şi „Ziua Mariei” (1984), trei dintre cele mai cunoscute filme ale sale, prezentate la festivalurile de la Cannes, Locarno sau Rotterdam şi proiectate acum în versiuni restaurate.

Retrospectiva a avut loc mai întâi la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în perioada 4-6 iunie, iar apoi se va vedea la Timişoara, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Ceau, Cinema! (17-21 iulie).

Echipa festivalului a vizitat-o pe Judit Elek la Budapesta şi i-a înmânat trofeul onorific al festivalului. Discursul de acceptare a premiului va fi difuzat la gala de deschidere.

Judit Elek este una dintre cele mai intransigente regizoare ale cinematografiei europene. Cu o carieră care se întinde pe şase decenii, ea a realizat deopotrivă filme de ficţiune şi documentare care reflectă atât istoria Ungariei, cât şi realităţi necosmetizate din ţara sa şi poveşti personale.

Cineasta a fost avut parte de retrospective la Festivalul de la Rotterdam în 2023 şi la Cinemateca Franceză din Paris în 2024.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Co-organizator al retrospectivei: Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Arhiva de Filme din Ungaria, Cinemateca Eforie din Bucureşti, Cinema Victoria din Timişoara, F-Sides Cineclub.

Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.

DOAMNA DIN CONSTANTINOPOL / SZIGET A SZÁRAZFÖLDÖN

Regie: Judit Elek
Cu: Manyi Kiss, Éva Almási, László Bathó, József Bánfalvi, Itala Békés, Rita Békés, János Csapó
Dramă – Ungaria – 1969 – 1h16  +15
Limba: Maghiară
Subtitrare: Română, engleză

Sinopsis

O doamnă în vârstă vrea să-și schimbe apartamentul de două camere cu o locuinţă mai mică. Furtuna de oameni interesați îi zguduie viața solitară cu întâlniri care o leagă de străini doar pentru o clipă. Primul lungmetraj al lui Judit Elek este un portret sensibil al singurătății și al relațiilor umane prezentate prin scene cotidiene neobișnuite și cu un umor grotesc delicat.

Premii: Cannes 1969, New York 1969

18 iulie, ora 19:00

Cinema Victoria

POATE MÂINE / MAJD HOLNAP

Regie: Judit Elek
Cu: Judit Meszléry, Andor Lukáts, Eszter Szakács, Hédi Temessy, István Novák
Dramă – Ungaria – 1980 – 1h44 +15
Limba: Maghiară
Subtitrare: Română, engleză

Sinopsis

Un cuplu îndrăgostit, dar din păcate căsătorit cu alți parteneri. Ce este de făcut? Un diagnostic al unei societăți confortabile dar profund neputincioase, o Ungarie care suferă de o tulburare endemică a vieții private, observabilă atât în rândul clasei mijlocii urbane, cât și în rândul clasei de jos rurale. O coborâre în destrămarea unei relații – mai mult din inerția obosită a unei țări care și-a pierdut orice direcție și scop, decât din rea-voință.

Premii: Locarno 1980 – Premiul FIPRESCI, Rotterdam 1981

19 iulie, ora 19:15

Cinema Victoria

ZIUA MARIEI / MÁRIA-NAP

Regie: Judit Elek
Cu: Edit Handel, Éva Igó, Sándor Szabó, Imre Csiszár, Tamás Fodor
Dramă – Ungaria – 1984 – 2h +15
Limba: Maghiară
Subtitrare: Română, engleză

Sinopsis:

Bazat pe un jurnal ținut de Júlia Szendrey, văduva poetului Sándor Petőfi. Într-o zi din 1866, într-o casă de la țară, ea moare de cancer, iar pasiuni trecute și prezente încep să iasă la iveală.

Premii: Cannes 1984

21 iulie, ora 19:30

Cinema Victoria