Selectează o Pagină
Ceau, Cinema! 2016 – Ateliere

”ATELIER DE B.D.” CU SORINA VAZELINA

După vreo 9 ani de benzi desenate, Sorina Vazelina continuă să se considere începător. “La atelierul de B.D. vom trece printr-o scurtă prezentare a mediului mirobolant care este comix-ul și vom mâzgăli cadre ce distilează timpul în spațiu, printre clipe dilatate de temperatură. Este nevoie de multă ambiție, dedicație și concentrare pentru a persevera în mediul anevoios, obsesivo-compulsiv, al cadrelor. Vă așteptăm cu o poveste în buzunar, apoi vedem cum o fardăm să dea bine-n fragmentarea narativă vizuală”.

Sorina Vazelina este graphic designer și ilustratoare, născută și educată la Timișoara. Printre proiectele în care s-a implicat se numără identitatea vizuală pentru Noaptea Albă a Galeriilor (București) sau compendiul de benzi desenate: The Book of George. (www.vazelina.ro)

”DILEMA MUȘTEI”

”Perspective narative în filmul documentar un atelier cu Răzvan Georgescu”

Una dintre cele mai importante alegeri pe care un autor de film documentar trebuie să o facă dupa ce își va fi găsit povestea și înainte de a începe filmările este cea legată de perspectiva narativă pe care dorește să și-o asume. Va dori să fie un observator neimplicat, o muscă pe perete, a fly on the wall? Sau va prefera să fie un autor implicat, o muscă în lapte, cum ar veni? Ba mai mult, va fi un autor cu o misiune, o conștiință asumată, o muscă pe căciulă? Și încă ceva: pe ce voce va vorbi? La persoana întâi sau a treia? La singular ori la plural? Va prefera perspectiva omniscientă? Sau va tăcea discret? Este cu putință ca autorul să nu fie pe perete și nici în lapte ci călare pe poveste, ridicându-se doar ocazional din șa, precum musca la arat, lăsându-i altminteri pe protagoniști să depene singuri povestea? Cert este, alegerea perspectivei narative este de natură să determine dramaturgia filmului, ba chiar și opțiunile tehnice. Responsabilitatea muștei dar și dubiile ei sunt așadar mari. Pentru a o înțelege mai bine, Răzvan Georgescu vă invită la un zbor observațional alături de ea.