Selectează o Pagină

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi

iul. 19, 2023 | Episodul 10

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.

Peste 3.500 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul ediţiei a zecea, iar fiecare din cele patru paneluri de discuţii despre festivaluri de film, cinematografe arthouse şi programe de educaţie cinematografică a fost urmărit online de sute de persoane.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de producţia poloneză „Pâine şi sare” (2022), de Damian Kocur, care a obţinut de asemenea şi Premiul Publicului. Juriul, format din actriţa Ioana Iacob şi regizorii Paul Negoescu şi Vlad Petri, „a apreciat abordarea regizorală, capacitatea deosebită de a povesti și subtilitatea cu care regizorul abordează, fără să fie părtinitor, teme importante ale prezentului”. Juriul a decis să acorde şi un premiu special actriţei Glory Kevin din filmul italian „Prinţesa” (2022, regie Roberto de Paolis), pentru „candoarea, versatilitatea şi vehemenţa cu care şi-a abordat rolul”.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări.

Premierele româneşti au fost cele mai de succes proiecţii. „Încă două lozuri” (2023), de Paul Negoescu, şi „Arsenie. Viaţa de apoi” (2023), de Alexandru Solomon, au făcut săli pline. La fel şi producţia germană „Am putea la fel de bine să fim morţi” (2022), care o are în rolul principal pe actriţa timişoreană Ioana Iacob. 

De un mare interes s-au bucurat şi proiecţiile cu „Ordinary Failures” (2022), de Cristina Groşan, „Între revoluţii” (2023), de Vlad Petri, şi filmele bănăţene, toate prezentate cu participarea realizatorilor.

Cineconcertul susţinut de muzicianul timişorean Petre Ionuţescu în deschiderea festivalului şi filmele în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” și Piața Traian au fost, de asemenea, foarte apreciate.  În plus, sute de spectatori au vizitat şi expoziţia aniversară de la Casa Artelor. 

Participanţii la Atelierul Ceau, Cineva!, sprijinit de Vitas România, au învăţat timp de patru zile primii paşi în pregătirea unui scenariu, sub coordonarea cineastei Cristina Groşan.

Spectatorii timişoreni au putut să descopere, totodată, o serie de filme şi invitaţi din Norvegia, în cadrul unui focus dedicat cinematografiei din această ţară şi organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). 

Panelurile şi Focusul Norvegia au făcut parte dintr-un proiect finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul are ca obiectiv principal consolidarea relației bilaterale între România și Norvegia, dezvoltând o punte de legătură prin film.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Vitas România, Groupama Asigurări.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Asociaţia Marele Ecran, Bergen Internațional Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Cu sprijinul: Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cinema Victoria, Animest, Ibis Timisoara City Center, TAZZ, Faber, Porsche Timişoara, Ovride, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Oskar Foto, Atelier Print, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timiş, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Claudia Roşu.

Parteneri media: All about Romanian Cinema (AaRC), West City Radio, Ziarul Metropolis.