Dezbateri despre festivaluri şi cinematografe la ediţia aniversară Ceau, Cinema!

iul. 6, 2023 | Episodul 10

Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara va organiza pe 13 şi 14 iulie, în cadrul ediţiei a zecea, patru dezbateri despre festivaluri de film, starea cinematografelor şi importanţa programelor de educaţie cinematografică, în epoca platformelor.

În anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii, Ceau, Cinema! i-a invitat pe unii dintre cei mai influenţi oameni de film din România, alături de responsabili locali şi oaspeţi străini, pentru a dezbate câteva dintre cele mai importante subiecte legate de industria cinematografică.

Vorbitorii de la paneluri vor fi reprezentanţii celor mai importante festivaluri şi săli de cinema arthouse din România, precum şi reprezentanţi ai Festivalului Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), cel mai mare eveniment de acest gen din Norvegia, şi ai Cinematecii din Oslo.

Discuţiile nu li se vor adresa doar celor interesaţi de acest domeniu, ci tuturor organizatorilor de evenimente culturale, reprezentanţilor administraţiei şi publicului larg.

Panelurile se vor desfăşura la Cinema Victoria, iar intrarea va fi liberă.

„Ajunşi la ediţie aniversară, pe care o sărbătorim într-un an atât de special pentru Timişoara, ne-am gândit că e momentul potrivit să îi invităm pe partenerii de la festivalurile mai mari şi cu o istorie mai lungă, dar şi pe coordonatorii unor cinematografe şi programe de educaţie cinematografică de succes, pentru a împărtăşi din experienţa lor. Ni se vor alătura, de asemenea, invitaţi din Norvegia, care ne vor vorbi despre propriile provocări şi modele de lucru. Într-un oraş în care infrastructura cinematografică dedicată filmelor de autor abia acum se regenerează, credem că astfel de întâlniri şi schimburi de idei sunt de folos”, spune echipa Ceau, Cinema!

Temele celor patru paneluri sunt „Modele de fundraising pentru festivalurile de film” (joi 13 iulie, de la ora 9.30), „Cum atragem publicul la festivalurile de film” (joi 13 iulie, de la ora 11.30), „Rolul cinematografelor de artă în epoca platformelor” (vineri, 14 iulie, de la ora 9.30) şi „Importanţa programelor de educaţie cinematografică” (vineri, 14 iulie, de la ora 11.30).   

Invitaţii sunt Tor Fosse şi Magnus Holtermann (Bergen International Film Festival – BIFF), Kjell Runar Jenssen (Cinemateca din Oslo), Tudor Giurgiu (TIFF), Miruna Berescu (Anonimul), Ligia Soare şi Mihai Mitrică (Animest), Alexandru Solomon (One World Romania), Ada Solomon (producătoare), Csilla Kató şi Dumitru Budrala (Astra), Monica Sebestyen (Cinema Arta Cluj-Napoca), Ioana Dragomirescu (Cinema Victoria Timişoara) şi Andrea Reisz (CinEd – Contrasens). Moderatori vor fi Lucian Mircu şi Adina Baya.

Panelurile fac parte din proiectul „Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul are ca obiectiv principal consolidarea relației bilaterale între România și Norvegia, dezvoltând o punte de legătură prin film. Partenerul Ceau, Cinema! în acest proiect este Festivalului Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).

Din proiect face parte şi un focus dedicat cinematografiei norvegiene, care va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a filmului mut, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.


Ediţia a zecea a Ceau, Cinema! va avea loc între 12 şi 16 iulie, la Cinema Victoria, Sala Capitol, Grădina de Vară Capitol, Piaţa Traian, Faber şi Casa Artelor.

Detalii despre întregul program al ediţiei aniversare şi biletele pot găsite pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Vitas România, Groupama Asigurări.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Asociaţia Marele Ecran, Bergen Internațional Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Cu sprijinul: Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cinema Victoria, Animest, Ibis Timisoara City Center, TAZZ, Faber, Porsche Timişoara, Ovride, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Claudia Roşu.

Parteneri media: All about Romanian Cinema (AaRC), West City Radio, Ziarul Metropolis.