Competition

VICTIMĂ / VICTIM

2022, 91’, Slovacia, Cehia, Germania / Slovakia, Czech Republic, Germany

Regie / Director: Michal Blaško

Distribuţie / Cast: Vita Smachelyuk, Gleb Kuchuk, Igor Chmela

Când fiul imigrantei ucrainene Irina este atacat în Cehia, întregul oraș se solidarizează cu familia ei și îi condamnă pe vecinii lor de etnie romă, care ar fi comis fapta. Dar, în curând, un alt adevăr începe să iasă la suprafaţă. “Victimă” este o dramă plină de suspans despre o femeie care își caută dreptatea într-o societate rasistă, sfâșiată între familie și căutarea adevărului.

When the son of Ukrainian immigrant Irina is attacked in the Czech Republic, the whole city stands up in solidarity with her family and condemns their Roma neighbors, who allegedly committed the crime. But soon another truth starts to emerge. “Victim” is a suspenseful drama about a woman seeking justice in a racist society, torn between family and the search for the truth.

Festivaluri / Festivals: Veneţia / Venice, Palm Springs, Cairo

PÂINE ŞI SARE / BREAD AND SALT

2022, 99’, Polonia / Poland

Regie / Director: Damian Kocur

Distribuţie / Cast: Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Bartosz Olewinski

Inspirat de evenimente adevărate, jucat de neprofesioniști. Tymek, un tânăr pianist talentat, student al Academiei de Muzică din Varșovia, se întoarce pentru o vacanţă în micul său oraș natal, un spaţiu în care timpul a stat pe loc. Punctul central de întâlnire pentru tinerii locali este o şaormerie nou apărută. Tymek asistă la un conflict tot mai mare între angajaţii arabi ai şaormeriei și colegii săi din cartier. Un conflict care se va dovedi tragic.

Inspired by true events, played by non-professionals. Tymek, a young, talented pianist, student of the Warsaw Academy of Music, returns to his small hometown for a vacation, a place where time has stood still. The central meeting point for local youth is the newly created kebab bar. Tymek witnesses a growing conflict between Arab kebab workers and his colleagues from the neighborhood. A conflict that will turn out to be tragic.

Festivaluri / Festivals: Veneţia / Venice, Stockholm, Cairo, Vilnius

Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

The film is brought with the support of the Polish Institute in Bucharest.

SONNE

2022, 87′, Austria

Regie / Director: Kurdwin Ayub

Distribuţie / Cast: Melina Benli, Law Wallner, Maya Wopienka

Trei adolescente din Viena dansează lasciv în hijab și cântă o melodie pop. Un videoclip de pe YouTube le face celebre peste noapte, în special în rândul musulmanilor kurzi. Yesmin, singura dintre prietene care este ea însăși kurdă, începe să se distanțeze din ce în ce mai mult de cultura ei. Nati și Bella, pe de altă parte, par fascinate de o lume ciudată pentru ele. Când fetele se întâlnesc cu doi tineri patrioți kurzi, situația riscă să escaladeze. Un film despre tineri prinși între social media și descoperirea de sine, o poveste a unor tinere rebele.

Three teenage girls from Vienna twerk in hijab and sing a pop song. A YouTube video of it makes them famous overnight, especially among Kurdish Muslims. Yesmin, the only one of the friends who is Kurdish herself, begins to distance herself more and more from her culture. Nati and Bella, on the other hand, seem fascinated by a world that is strange to them. When the girls meet two young Kurdish patriots, the situation threatens to escalate. A film about young people caught between social media and self-discovery, a story of rebellious young women.

Festivaluri / Festivals: Berlinale, Trieste, IndieLisboa, Viennale

Filmul este adus cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti. 

The film is brought with the support of the Austrian Cultural Forum in Bucharest.

MĂCAR DE-AR FI ARS / SOMEWHERE OVER THE CHEMTRAILS

2022, 84′, Cehia / Czech Republic

Regie / Director: Adam Rybanský

Distribuţie / Cast: Michal Isteník, Miroslav Krobot, Anna Polívková

Când un sătean este rănit de o mașină la o petrecere, pompierul Brona este imediat convins că este un atac comis de un “arab”. Colegul său Standa vede lucrurile altfel. Un film laconic care explorează cauzele rasismului.

When a villager is injured by a car at a party, firefighter Brona is immediately convinced that it is an attack perpetrated by an “Arab”. His colleague Standa sees things differently. A laconic film that explores the causes of racism.

Festivaluri / Festivals: Berlinale, Beijing

Filmul este adus cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

The film is brought with the support of the Czech Center in Bucharest.

PRINŢESA / PRINCESS

2022, 110’, Italia / Italy

Regie / Director: Roberto De Paolis

Distribuţie / Cast: Glory Kevin, Lino Musella, Sandra Osagie, Salvatore Striano, Maurizio Lombardi

Prințesa este o tânără imigrantă ilegală din Nigeria care își vinde corpul la periferia unui mare oraș din Italia. Ca o amazoană la vânătoare, protejată de prietenele ei, se mișcă printr-o pădure de pini care se întinde până la mare, o pădure fermecată în care se refugiază, se ascunde de viață și îşi câștigă pâinea de zi cu zi. În fiecare zi, pentru a supraviețui, Prințesa trebuie să se ferească de pericole și sentimente, să urmeze mirosul banilor și să-și păcălească clienții. Viața ei este o succesiune de zile care sunt mereu aceleași, una urmează alteia, fără pauză. Până într-o zi când, mânată de o forță interioară pentru a rupe lanţurile cinismului și exploatării, se ceartă cu prietenele cu care împarte strada și întâlnește un bărbat care vrea să o salveze, dar mai întâi va trebui să se salveze pe ea însăşi.

Princess is a young illegal immigrant from Nigeria who sells her body on the outskirts of a big city. Like an Amazon on the hunt, protected by her friends, she moves through a pinewood that stretches as far as the sea, an enchanted forest in which to find refuge, hide away from life and earn her daily bread. Every day, in order to survive, Princess has to steer clear of dangers and sentiments, follow the scent of money and dupe her clients. Her life is a succession of days that are always the same, one joins to another, without a break. Until one day, driven by an inner force to break the shackles of cynicism and exploitation, she quarrels with the friends with whom she shares the street and meets a man who wants to save her, but first she will have to save herself.

Festivaluri / Festivals: Veneţia / Venice

Filmul este adus cu sprijinul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

The film is brought with the support of the Italian Institute of Culture in Bucharest.

VALERIA SE CĂSĂTOREŞTE / VALERIA IS GETTING MARRIED

2022, 76′, Israel, Ucraina / Israel, Ukraine

Regie / Director: Michal Vinik

Distribuţie / Cast: Lena Fraifeld, Yaakov Zada-Daniel, Dasha Tvoronovich

Christina este o femeie ucraineană care s-a mutat în Israel printr-un fel de afacere “mireasă la comandă”. În comparație cu viața ei din Ucraina, viața în Israel este bună pentru Christina. Lucrează într-un salon de înfrumusețare, își câștigă proprii bani și iubește Israelul. Soțul ei israelian Michael este, de asemenea, mulțumit de această căsătorie. Este fericit că a găsit o femeie care poate trăi cu el. De fapt, el este atât de mulțumit, încât începe propria mică afacere de căutare de mirese ucrainene pentru alți bărbați israelieni. Cel mai nou aranjament al lui Michael este unul special – numele miresei este Valeria, iar ea este sora mai mică a Cristinei. Michael a găsit cel mai bun bărbat pe care îl putea obține pentru ea. Numele lui este Eitan și, deși s-ar putea să nu fie cel mai frumos tip din țară, este un om cu suflet bun și generos. Cu toate acestea, Valeria este diferită de sora ei mai mare. Iar întregul echilibru delicat este în pericol.

Christina is a Ukrainian woman who moved to Israel through a ‘bride-to-order’ kind of deal. Compared to her life back in Ukraine, life in Israel is great for Christina. She works in a beauty salon, earns her own money, and loves Israel. Her Israeli husband Michael is also satisfied with this marriage. He is happy that he found a woman who can live with him. In fact, he is so satisfied that he starts his own little business scouting for Ukrainian brides for other Israeli men. Michael’s recent matchmaking is a special one—the bride’s name is Valeria, and she’s Christina’s younger sister. Michael went out of his way and found the best man he could get for her. His name is Eitan, and while he may not be the most handsome guy in the country, he is a good-hearted, generous man. However, Valeria is different from her older sister. And the whole delicate balance is at risk.

Festivaluri / Festival: Veneţia / Venice, Zurich, Antalya, Salonic / Thessaloniki