Anul acesta, suntem nevoiți să ne adaptăm la noua situaţie sanitară şi la regulile de protecţie prevăzute de autorităţi. Însă acest lucru nu ne împiedică să continuăm una din secţiunile de tradiţie şi de succes ale festivalului, şi anume masterclass-urile susţinute de cineaşti invitaţi. De data asta, ele se mută online, pe pagina de Facebook a festivalului – facebook.com/ceaucinema/.
Am programat trei masterclass-uri, pe teme diferite: regie, scenaristică și actorie, cu trei dintre cei mai importanți cineaști ai Noului Val din cinematografia română. Discuțiile sunt moderate de jurnalistul și criticul de film Ionuț Mareș.
Masterclass de regie
Invitat: regizorul Adrian Sitaru
Miercuri, 15 iulie, ora 20.00

Adrian Sitaru, unul dintre cei mai apreciați regizori din Noul Cinema Românesc, va vorbi despre cum pornește în realizarea unui proiect și cum concepe mizanscena filmelor sale, cu accent pe tipul său special de umor. De asemenea, va discuta despre relația cu directorul de imagine, despre lucrul cu actorii și despre găsirea celui mai bun montaj. El va evoca totodată începuturile sale și parcursul său profesional, în relație cu Noul Val.
Adrian Sitaru este autorul scurtmetrajelor „Valuri” (2007), „Colivia” (2010), „Lord” (2011), „Chefu`” (2012), „Excursie” (2014) și „Artă” (2014) și al lungmetrajelor „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), „Domestic” (2012), „Ilegitim” (2016) și „Fixeur” (2016). Filmele sale au fost selectate și premiate la unele dintre cele mai importante festivaluri, cum ar fi cele de la Berlin, Locarno, Veneția, Sarajevo, Salonic sau Toronto.
Masterclass de scenaristică
Invitat: scenaristul Alex Baciu
Sâmbătă, 18 iulie, ora 11.00

De la ce pornește în scrierea unui scenariu? Prin câte variante trebuie să treacă un scenariu pentru a ajunge la cea mai bună formă? Ce înseamnă să scrii un scenariu împreună cu unul sau doi colegi? Cum se construiesc dialogurile? Cum se conturează personajele și atmosfera? Ce înseamnă un scenariu bun? Ce presupune să scrii pentru un film realist?
Alex Baciu este unul dintre cei mai apreciați scenariști ai Noului Cinema Românesc. El este cunoscut în special pentru scenariile scrise împreună cu Răzvan Rădulescu și Radu Muntean la filmele regizate de acesta din urmă, prezente la festivaluri precum cele de la Cannes și Locarno: „Hârtia va fi albastră” (2006), „Boogie” (2008), „Marți, după Crăciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015) și „Alice T.” (2018). A mai fost de asemenea co-scenarist la „Călătoria lui Gruber” (2008, r. Radu Gabrea) sau „Principii de viață” (2010, r. Constantin Popescu).
Masterclass de actorie
Invitată: actrița Maria Popistașu
Sâmbătă, 18 iulie, ora 11.00

Actrița Maria Popistașu va vorbi despre cum alege rolurile în care joacă, ce presupune un casting, cum se pregătește pentru un rol, cum vede colaborarea cu regizorul și cu ceilalți actori la o filmare, dar și despre relația cu aparatul de filmat.
Printre filmele în care a jucat Maria Popistașu se numără „Legături bolnăvicioase” (2006, r. Tudor Giurgiu), „My Mother, My Bride and I” (2008, r. Hans Steinbichler), „Marți, după Crăciun” (2010, r. Radu Muntean) sau „Heidi” (2019, r. Cătălin Mitulescu). În 2007, a făcut parte din programul Shooting Star la Festivalul de Film de la Berlin, iar în 2010 a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță (împreună cu Mirela Oprișor) la Festivalul de la Mar del Plata, pentru „Marți, după Crăciun”.