Patru dintre cele mai apreciate filme ale marelui regizor italian Luchino Visconti vor putea fi văzute la Timişoara în cadrul unei retrospective omagiale, organizată de Festivalul Ceau, Cinema! şi Institutul Italian de Cultură.
Inclusă în seria de proiecţii lunare Ceau, Cineclub!, Retrospectiva Luchino Visconti, subintitulată „Splendoare şi decadenţă de secol 19”, va avea loc în a doua parte a lunii mai şi prima jumătate a lunii iunie şi propune patru filme care acoperă, cronologic, întreaga carieră a cineastului: „Senso” (1954), „Il gattopardo” („Ghepardul”, 1963), „Ludwig” (1973) şi „L`innocente” („Inocentul”, 1976).
Proiecţiile se vor desfăşura la Cinema Timiş şi Cinema Studio, o dată pe săptămână, iar biletele pot fi cumpărate de pe site-urile sau de la casieriile celor două cinematografe. Detalii despre program şi filme pot fi găsite pe site-ul Ceau, Cinema! şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.
„Acest omagiu în patru filme adus lui Luchino Visconti ne oferă ocazia de a redescoperi opera unuia dintre cei mai influenți și celebrați cineaşti ai secolului XX: un prinț comunist, om de teatru și de operă, el a oferit cinematografiei italiene o serie de filme memorabile – 14 între 1943 şi 1976. Opera sa a fost oarecum înghețată în imaginea unui estetism rafinat, cultivând cu un sentiment de măreție reconstrucții istorice care, de fapt, au servit drept decoruri somptuoase pentru subiectivități tulburate și solitudini ireparabile. Adesea numit un cineast al decadenței, Visconti a folosit respectabilitatea societății ca un ecran pentru cele mai inimaginabile acte și impulsuri. Cinemaul său vorbește despre slăbiciunea umană și, în acest sens, este incredibil de relevant astăzi. Sper ca publicul din Timișoara să profite de această oportunitate, pentru care mulțumirile mele se îndreaptă către Ceau, Cinema!”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

„Ne-am dorit de mult timp o retrospectivă dedicată lui Luchino Visconti, un cineast atât de fascinant. Filmele sale splendide se revăd sau se descoperă cel mai bine pe un mare ecran de cinema şi în versiuni digitale restaurate. Ne-am oprit asupra acelor filme care sunt plasate în secolul al 19-lea, o perioadă atât de importantă pentru trecutul Italiei şi al Europei. Sunt filme intense, în care transformări istorice majore se întrepătrund cu pasiuni omeneşti destabilizatoare. Mulţumim Institutului Italian de Cultură pentru sprijin şi pentru parteneriatul solid şi de lungă durată”, afirmă directorul artistic al Ceau, Cinema!, Ionuţ Mareş.

Seria va fi deschisă sâmbătă, 24 mai, de la ora 19:00, la Cinema Timiş, cu „Ghepardul”, capodopera absolută a lui Luchino Visconti, care i-a adus premiul Palme d`Or la Cannes şi care va fi prezentată în versiunea restaurată 4K. Prințul de Salina, un aristocrat cu o integritate impecabilă, încearcă să-și păstreze familia și clasa în pline turbulențe sociale în Sicilia anilor 1860. Filmul îi are în distribuţie pe Burt Lancaster, Alain Delon şi Claudia Cardinale.

După deschidere, retrospectiva se va muta la Cinema Studio şi va continua sâmbătă, 31 mai, de la ora 20:00, cu „Senso”, care a făcut parte din selecţia Festivalului de la Veneţia în 1954. În perioada celui de-al Treilea Război Italian de Independență, o contesă italiană căsătorită (Alida Valli) este aliată cu naționaliștii în timpul războiului de unificare italiano-austriac. Cu toate acestea, ea riscă să trădeze cauza lor când se îndrăgostește de un locotenent austriac.

„Ludwig”, o dramă monumentală de patru ore, prezintă viața lui Ludwig al II-lea din Bavaria, un conducător cu un destin tragic, interesat mai degrabă de arte decât de mizele puterii. Avându-i în distribuţie pe Helmut Berger şi Romy Schneider, „Ludwig” a obţinut trei premii David di Donatello, pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun actor, şi a fost nominalizat la Oscar pentru costume. Filmul va putea fi văzut duminică, 9 iunie, de la ora 16:00, la Cinema Studio.

Retrospectiva se va încheia sâmbătă, 14 iunie, de la ora 17:30, cu ultimul film al lui Luchino Visconti, „Inocentul”, aflat în selecţia festivalurilor de la Cannes, Toronto şi San Sebastian. Tullio Hermill (Giancarlo Giannini) este un aristocrat șovin care își afișează amanta în fața soției, dar atunci când crede că aceasta i-a fost infidelă, se îndrăgostește din nou de ea.
Născut în 1906 la Milano şi mort în 1976 la Roma, Luchino Visconti a fost „supranumit «contele roşu» datorită ascendenţei şi a simpatiilor sale comuniste. Aceste două faţete, teoretic incompatibile, ale personalităţii sale determină stilul şi substanţa demersului său artistic, care îşi doreşte să împace ireconciliabilul: adevărul vieţii (privită chiar în parametrii neorealismului) cu ficţiunea spectacolului (în varianta sa cea mai artificială – spectacolul de operă). Splendoarea creaţiei sale constă tocmai în ceea ce artistul încearcă să reprime, dar nu conteneşte să afirme: spiritul său aristocratic. Nostalgia trecutului, poezia eşecului, fascinaţia decăderii şi a descompunerii, tentaţia perversiunii, obsesia morţii îmbracă haina unei frumuseţi plastice fără cusur în opulenţa ei de forme şi culori” („Lumea filmului. Dicţionar de cineaşti”, 2005).
Retrospectiva Luchino Visconti este organizată de Ceau, Cinema! şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi face parte din seria de proiecții Ceau, Cineclub!
Parteneri: Cinema Timiş, Cinema Studio
Finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte
Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România