Selectează o Pagină

Proiecţii speciale la Cinema Victoria înaintea ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!

iun. 26, 2023 | Episodul 10

Festivalul Ceau, Cinema! a pregătit pentru acest final de săptămână patru proiecţii speciale la Cinema Victoria din Timişoara, cu două săptămâni înaintea ediţiei a zecea, care va avea loc între 12 şi 16 iulie.

Weekendul de warm-up pentru ediţia aniversară va începe vineri, 30 iunie, de la ora 18.00, cu proiecţia în premieră la Timişoara a filmului norvegian „Mi-e silă de mine” („Sick of Myself”, 2022), regizat de Kristoffer Borgli şi prezentat anul trecut în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

Această comedie neagră inconfortabilă are în prim-plan o tânără care îşi creează o nouă personalitate şi nu se dă în lături de la nimic pentru a atrage atenţia şi compasiunea celor din jur, atunci când cariera de artist a iubitului său, cu care este în competiţie, ia avânt. 

Proiecţia este organizată în parteneriat cu Cinema Victoria şi cu distribuitorul din România al filmului, CAY Films. Evenimentul este o avanpremieră la secţiunea dedicată cinematografiei norvegiene de la ediţia din acest an a Ceau, Cinema!

Apoi, în serile de vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 20.00, vor putea fi văzute trei filme clasice ale marelui cineast maghiar István Szabó, în cadrul unei retrospective pe care festivalul o organizează împreună cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Este vorba de „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988), trilogia informală de drame istorice şi politice care îl au în rolul principal pe celebrul actor austriac Klaus Maria Brandauer, ce a împlinit recent 80 de ani. Toate cele trei filme au avut premiera mondială în Competiţia Festivalului de la Cannes şi au ajuns apoi la Oscar, unde „Mephisto” a primit premiul pentru cel mai bun film străin.

Filmele vor fi proiectate în versiuni restaurate 4K de Arhiva de Filme din Ungaria.

Cu acţiunea situată în Germania la începutul anilor `30, „Mephisto” are în prim-plan un actor de teatru care se află în faţa unei dileme: renunță la poziția sa apolitică și respectă doctrina Reich-ului sau riscă uitarea.

Plasat în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, „Colonelul Redl” spune povestea unui tânăr şi ambiţios ofiţer care se chinuie să acceadă la cele mai înalte ranguri ale armatei, dar a cărui ascensiune e pusă în pericol de intrigi politice.

În „Hanussen”, Klaus Maria Brandauer interpretează un hipnotizator și clarvăzător austriac, stabilit la Berlin după ce a fost rănit în Primul Război Mondial şi ale cărui calităţi speciale îl aduc în atenţia naziştilor.

Născut în 1938, István Szabó este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti maghiari, cu o carieră de peste şase decenii atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Filmele sale se bazează pe tradiția cinematografiei de autor europene şi redau multe dintre aspectele conflictelor politice și psihologice din istoria recentă a Europei Centrale, fiind uneori inspirate din biografia sa.

Mai multe detalii despre filme pot fi găsite pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Biletele sunt disponibile pe cinemavictoria-tm.ro, precum şi la casieria Cinema Victoria.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran. 

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Focusul Norvegia din cadrul ediţiei a zecea a Ceau, Cinema! este inclus în proiectul “Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor online”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene.

Sponsori: Vitas România, Groupama Asigurări.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Asociaţia Marele Ecran, Bergen International Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Cu sprijinul: Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cinema Victoria, Animest, Ibis Timisoara City Center, TAZZ, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Claudia Roşu.

Parteneri media: All about Romanian Cinema (AaRC), West City Radio, Ziarul Metropolis.